Sorama en Sustainder geven gehoor aan de stad’

0

Het klinkt als muziek in de oren: Minder hinder op straat dankzij slimme lantaarnpalen die geluid detecteren. Volgens Rick Scholte van Sorama en Maurits de Boer van Sustainder is geluid een logische aanvulling op licht. “Wij zien deze laagdrempelige combinatie als katalysator voor slimme straatverlichting.”

Wat is een geluidscamera en wat kun je er mee?

Met geluidscamera’s kun je beelden maken voor bijvoorbeeld productonderzoek. De geluidscamera’s van Sorama worden voornamelijk in R&D-omgevingen gebruikt. Ze visualiseren waar geluid van producten weglekt en maken inzichtelijk hoeveel geluid machines maken door de trillingen die ze voortbrengen. De gebruikelijke Sorama geluidscamera, de CAM64 of CAM1K, is eigenlijk niets meer dan een klein cameraatje en 8×8 mems-microfoontjes die ook in je smartphone zitten. De camera neemt op en we ‘mappen’ het geluidsveld over de beelden heen.

Hoe werkt dat dan in een lantaarnpaal?

Het ontwerp van deze geluidscamera’s zit ook in de armatuur van Sustainder, maar dan met een flexibel grid en zonder de videocamera. Dan kunnen we het beter wegwerken in de armatuur en is het geen add-on. We passen speciale technieken toe om de onderdelen te sealen. We leggen de microfoontjes achter een membraam, waardoor ze akoestisch gezien nog wel gevoelig zijn, maar geen last hebben van weersomstandigheden. We schalen de functionaliteit op van een klein product in een lab naar een hele straat. Meerdere systemen werken samen om een beeld van de omgeving te creëren. Sustainder en Sorama bieden een laagdrempelige oplossing die door iedereen te begrijpen is.

En de camera dan?

We gebruiken geen camera om de geluidsvelden te mappen, maar de gps-locaties van de lantaarnpalen. In de armaturen van Sustainder zit al standaard gps. Een geluidscamera heeft net als een gewone camera een kijkhoek. Met een kijkhoek van 120 graden, en een lichtpunthoogte van 4 tot 10 meter kun je al snel tot een radius van tientallen meters observeren.

De techniek is zelfs in staat om aan te geven uit welke richting het geluid komt. Doordat je meerdere meetpunten hebt in een straat, kun je door middel van kruisbepalingen heel nauwkeurig inzichtelijk maken waar het geluid vandaan komt. En dat maakt de koppeling met verlichting interessant. Als je weet waar het geluid vandaan komt, dan kun je de lichtsterke op bepaalde locaties opschalen.

Vanwaar de keuze voor een lantaarnpaal?

Lantaarnpalen zijn perfecte plekken om dit soort sensoriek toe te passen, want je hebt hoogte, spanning en connectiviteit. Verlichting is er al in gebieden waarvan verwacht wordt dat er activiteiten gaan plaatsvinden. We hoeven dus geen nieuwe palen te plaatsen. We kunnen ze ook aan gevels hangen, maar dan ‘verrommel’ je de buitenruimte.

Waarom is er connectiviteit nodig?

Dat hangt af van de toepassingen en de nauwkeurigheid. Door meerdere systemen te koppelen worden de geluidscamera’s nauwkeuriger en kunnen ze een groter gebied bestrijken. Ze kunnen ook op zichzelf werken en dan komen er ‘events’ uit, zoals ‘te luid op gps-locatie X’. Dat kun je dan uitsturen met een LoRa-netwerk. Dat kan dan weer gepushed worden naar een managementplatform of een smartphone om zo de buurtpreventie of de politie in te schakelen. Maar als je ze echt optimaal samen wilt laten werken, dan is een breedbandverbinding tussen de sensoren ideaal en kun je real-time op afstand aansturen.

“De lantaarnpalen worden de oren en ogen van de slimme stad.”

Kunnen jullie een voorbeeld noemen?

Als ergens een autoalarm afgaat, dan kan de verlichting die er het dichtst bij staat feller gaan branden of laten knipperen. Dat kun je dan direct koppelen aan een meldkamers, die dan actie kunnen ondernemen. Maar je kunt het ook gebruiken om agressie, knallen of brekend glas te detecteren in uitgaansgebieden of geluidsoverlast van vrachtverkeer.

En hoe zit het met privacy?

Vanuit ons systeem is het onmogelijk om een persoon terug te herleiden. We stellen alleen ‘problemen’ aan de orde met behulp van geluid. We nemen geen gesprekken op en er wordt geen data opgeslagen. We lokaliseren alleen geluid en zorgen ervoor dat anderen iets met deze waarneming kunnen doen.

Welk doel willen jullie bereiken?

Na luchtvervuiling is geluidsvervuiling nummer twee in de meest schadelijke omgevingsfactoren. Wij willen het geluid terugdringen. De combinatie van geluid en licht geeft de mogelijkheid om overheid en burgers te empoweren. Zelf inzicht krijgen en bepalen: dit willen wij niet, want dit is slecht voor onze gezondheid. Inzicht is key als je de omgeving wilt verbeteren. Als mensen zelf, real-time als een soort buienradar kunnen kijken hoeveel lawaai er in de buurt is, dan zijn we al een heel eind.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics