Vraag naar automatisering middelgrote series resulteert in nieuwe LVD buigcel

0

Eind vorig jaar introduceerde machinebouwer LVD uit Gullegem (België) de Dyna-Cell, een gerobotiseerde oplossing waarmee het de afkantpersautomatisering naar een hoger niveau wil brengen. ‘Aanleiding voor de ontwikkeling van deze noviteit was de groeiende vraag onder klanten naar automatisering voor de middelgrote series, maar dan wel een relatief goedkope oplossing. Want de bestaande geautomatiseerde machines worden als duur ervaren’, aldus Steven Lucas, press brake productmanager bij LVD. ‘Een andere wens was dat je de machine ook handmatig moest kunnen bedienen, in geval van kleinere series of complexer werk.’


Steven Lucas, press brake productmanager bij LVD

Aan beide wensen komt de nieuwe compacte (5 bij 5 meter) buigcel tegemoet, door de Dyna-Press afkantpers met een lichtgewicht robot te combineren. Zo kunnen kleine tot middelgrote stukken snel worden geproduceerd: tien minuten voor het offline aanmaken van het CAM-buig- en robotprogramma en tien minuten voor het instellen en het maken van het eerste stuk. De afkantpers buigt efficiënt aan hoge snelheden tot 25 millimeter per seconde. De machine heeft een buigkracht van 40 ton en een werklengte van 1.500 millimeter. Een achter-aanslag met vijf assen zorgt voor herhaalnauwkeurigheid en precisie. De tijdwinst in productie en wisseling zorgt voor een hogere productie en een lagere stukprijs.


De grijper van de robot heeft LVD speciaal voor de Dyna-Cell ontwikkeld en gepatenteerd.

De grijper van de robot heeft LVD speciaal voor de Dyna-Cell ontwikkeld en gepatenteerd, en is geschikt voor stukken van 25 bij 100 millimeter tot 300 bij 400 millimeter. Gebruikers kunnen een stuk langs drie verschillende kanten buigen zonder gebruik te maken van een omgrijpstation. De zuignappen van de grijper worden bediend via offline software en afhankelijk van de grootte van het stuk geactiveerd. Eén grijper volstaat voor alle toepassingen, waardoor de productie continu kan doorlopen. Bij kleine stukken kan de Dyna-Cell tot acht uur onbemand werken. Als de aantallen te klein zijn om te profiteren van robotautomatisering, kan de robot worden geparkeerd en de afkantpers handmatig worden bediend.

De eerste reacties zijn positief, meldt Lucas. ‘Vooral het feit dat de Dyna-Cell binnen tien minuten kan worden geprogrammeerd, werd gezien als belangrijk pluspunt.’ Inmiddels heeft LVD de eerste machines verkocht in Europa en zelfs een enkele in Australië; deze worden binnenkort geleverd.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics