Vitaler personeel, veranderingsgezinder personeel

0

Meegaan met de snelle veranderingen op het gebied van automatisering en robotisering. Werken tot 67 jaar of ouder. Voor bedrijven biedt dit grote kansen en mogelijkheden. Tenminste, als we in een ideale wereld zouden leven waarin iedereen een leven lang fit en vitaal blijft en veranderingen omarmt. Mijn ervaring is dat medewerkers echt wel open staan voor verandering en, als het werk interessant is, ook voor langer werken. Toch is dit niet altijd even makkelijk. Het brengt voor veel mensen zelfs serieuze uitdagingen met zich mee.

Meegaan met veranderingen is makkelijker wanneer je je fit voelt. Dus om als bedrijf mee te gaan of zelfs voorop te lopen op het gebied van robotisering en automatisering, is het van belang om vitale medewerkers te hebben. Die ook tegen hun zestigste nog open staan voor nieuwe systemen. Mensen van die leeftijd hebben per slot van rekening nog een jaar of tien tot het pensioen en dat is best lang als je je werk niet meer kan bijbenen. Niet-gemotiveerde collega’s verminderen de motivatie van anderen. Een neerwaartse spiraal.

Om die te voorkomen zijn wij een vitaliteitstraject gestart. We geven via een webportaal, workshops en coaching aandacht aan voeding, bewegen en ontspanning. Het aantal deelnemers en hun enthousiasme is groot: mensen stimuleren elkaar. Het is zeker niet de bedoeling dat iedereen eind dit jaar een marathon loopt en alleen maar worteltjes knabbelt, maar een iets beter gewicht, een beetje meer bewegen, een goede nachtrust en wat meer groente en fruit doen al wonderen voor je energie. Ik merk dat mensen echt bezig zijn met hun levensstijl, ze spreken elkaar erop aan.

Dit jaar gaan we over op een nieuw computersysteem. Een grote verandering. Ik hoor steeds vaker van medewerkers dat ze niet kunnen wachten tot ze mogen testen en tot we echt overstappen. Een enorme vooruitgang in de veranderbereidheid. Mensen willen wel veranderen, maar ze willen niet graag veranderd worden. We hebben niet de verandering gepropageerd, maar de veranderbereidheid gestimuleerd. Vitale mensen zijn veranderingsgezinder, want ze hebben er de energie voor.

Er zijn nog meer voordelen aan vitale medewerkers. Het is in deze tijd van arbeidsmarktkrapte ideaal  wanneer je medewerkers tot hun 67e goed inzetbaar zijn en proactief meegaan met veranderingen.  Tegelijk is het ook een prachtige employer branding waardoor we meer proactieve medewerkers aantrekken. In plaats van een neerwaartse, hebben we nu een opwaartse spiraal te pakken. En het grootste voordeel van vitaliteit voor mij is dat het me meer energie en enthousiasme geeft om met vitale en proactieve mensen te werken.

Stephanie

Stephanie Veltkamp is directeur van Jeveka in Almere. Jeveka is leverancier van bevestigingsartikelen voor de best passende verbinding. Het bedrijf investeert continu in zijn medewerkers, klanten, producten en leveranciers.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.