Van Oord en Shell samen in pilot biobrandstof voor schepen

0

Van Oord test samen met Shell het gebruik van biobrandstof op de Van Oord vloot. De biobrandstof reduceert de CO2-uitstoot met ruim 40% in vergelijking met conventionele scheepsbrandstof. Deze test past bij de ambities van beide partijen om de CO2-uitstoot bij schepen te verminderen. De eerste pilot vindt plaats tijdens een baggerproject in Duitsland op Van Oord’s sleephopperzuiger HAM 316.

Pepijn van den Heuvel, projectleider Shell: We zijn erg trots op deze samenwerking met Van Oord. Biobrandstoffen vormen een van de oplossingen voor de scheepvaart die op korte en middellange termijn kunnen worden uitgevoerd. Biobrandstoffen kunnen gemengd worden met conventionele brandstoffen, waarbij grote technische aanpassingen aan de motoren niet nodig zijn. Partners zoals Van Oord hebben de technische expertise in huis om dergelijke tests goed te monitoren en begeleiden.

Ronald Schinagl

Ronald Schinagl, Director Business Unit Netherlands bij Van Oord: Wij investeren in initiatieven en partnerschappen die bijdragen aan een duurzame uitvoering van onze projecten. Wij streven hierbij naar een significante vermindering van emissies. Deze samenwerking met Shell is een belangrijke stap in dit proces.

Pilot in Duitsland

De sleephopperzuiger HAM 316 vaart tijdens de reis van Rotterdam naar Cuxhaven en werkt op het Duitse project gedurende de pilot op biobrandstof. De ultra laagzwavelige brandstof voldoet ruimschoots aan de huidige ECA regelgeving. De biobrandstof is een zogenaamde tweede-generatiebiobrandstof en is afkomstig van afvalproducten, zoals gebruikte frituurolie. Het is bovendien ISCC-gecertificeerd, wat inhoudt dat de hele keten door een derde partij is gecertificeerd. De huidige berekeningen tonen aan dat de biobrandstof een effectieve en betaalbare methode is om minder CO2 uit te stoten. De test moet uitwijzen of de brandstof in de praktijk toepasbaar is bij bestaande schepen. De lokale uitstoot van het schip wordt tijdens de werkzaamheden gemeten en na afronding wordt de motor geïnspecteerd.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics