Van Oord en Mammoet gaan veelbelovende samenwerking aan met scale-up Verton

0

Van Oord en Mammoet gaan samenwerken met de veelbelovende scale-up Verton om een nieuwe hefmethode voor de installatie van windturbinebladen verder te ontwikkelen. Het bedrijf is gescout via het maritieme innovatieplatform PortXL.

Door het delen van hun kennis en expertise willen de internationale waterbouwer Van Oord, hijs- en zwaartransportbedrijf Mammoet en het Australische techbedrijf Verton een manier ontwikkelen om de installatiecyclus te verkorten en de installatie veiliger te maken voor de operators.

Sneller en eenvoudiger installeren

Verton heeft een systeem ontwikkeld op basis van gyroscopische modules waarmee men een opgehesen last op afstand kan draaien. Via een nieuw concept is deze unit geïntegreerd in een hijsjuk voor de installatie van windturbinebladen. Wouter de Wildt, begeleider namens Van Oord: ‘Het systeem maakt het mogelijk om zware lasten te draaien en te installeren zonder gebruik te maken van stuurlijnen. Dit is niet alleen veiliger voor de operators maar verkort ook de installatiecyclus.’

Langdurige samenwerking

Van Oord en Mammoet hebben allebei hun medewerking toegezegd bij de eerste van drie ontwikkelingsfasen. Dat is de kick-off-fase, waarin de technische beoordeling en eisen worden opgesteld. Turbineleverancier Vestas zal hierbij de kennispartner zijn. Vestas zal de projectpartners voorzien van de nodige technische informatie en expertise voor de ontwikkeling van het nieuwe product.

We werken graag samen met andere organisaties op hetzelfde terrein, zodat we samen nieuwe hulpmiddelen kunnen ontwikkelen om de wereld van duurzame energie veiliger en efficiënter te maken

Jacques Stoof, directeur Marktontwikkeling en Innovatie bij Mammoet

PortXL

PortXL is ‘s werelds eerste acceleratorplatform voor de maritieme en havensector. Dit was het vierde jaar dat Van Oord bij het programma was betrokken, als medeoprichter en begeleider. Mammoet is sinds 2018 betrokken als partner en begeleider.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.