Tocardo start door met nieuwe investeerders

0

Noord-Holland investeert in Tocardo Tidal Power; Provinciaal fonds maakt doorstart mede mogelijk

CEO Tocardo Tidal Turbines

Tocardo, specialist in getijdestroomtechnologie, maakt een doorstart. Deze doorstart komt mede tot stand dankzij een investering van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), dat als lead-investeerder betrokken is bij de doorstart. Naast PDENH wordt er geïnvesteerd door enkele particuliere investeerders. Sinds zaterdag 17 februari 2018 is de doorstart officieel een feit.

Getijdenstroom is een nog relatief nieuwe vorm van duurzame energieopwekking met een enorme potentie. De stroming in zeewater, veroorzaakt door de verandering in het getij, zet getijdenturbines (‘onderwaterwindmolens’) aan het draaien en deze turbines zetten de draaiende beweging om in stroom. De grote voordelen van getijdenenergie zijn de geringe impact op het milieu, de onzichtbaarheid van de turbines, de enorme beschikbare capaciteit en vooral de voorspelbaarheid van de energieopwekking.

Innovatie van eigen bodem
De vraag naar getijdenstroom neemt toe en daarmee ook de vraag naar het benodigde werkkapitaal om de projecten van Tocardo te financieren. Tocardo heeft de exclusieve rechten voor de ontwikkeling van vijf getijdeprojecten: onder andere in het Verenigd Koninkrijk (Fall of Warness en Wales) en in Nederland (Oosterscheldekering). De verwachting is dat deze projecten de komende jaren gerealiseerd worden. Naast bovenstaande projecten heeft men de beschikking over negen turbines die operationeel zijn in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering. In Orkney (Schotland) bij het European Marine Energy Centre (EMEC) heeft Tocardo een vergunning om een eerste offshore systeem te installeren en gedurende een 20-jarige periode te opereren op commerciële basis.

Bart Blokhuis, directeur van het fonds

Stimulans duurzame economie
Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), dat namens de provincie Noord-Holland investeert in duurzame ondernemingen, gelooft sterk in Tocardo. Bart Blokhuis, directeur van het fonds: “Elektriciteit uit eb en vloed is een prachtige vorm van duurzame energie. Het team van Tocardo beschikt over de technologie, de kennis en de ervaring. Met onze investering stellen wij Tocardo in staat de kans te grijpen om getijdenenergie vanuit Nederland voor de wereld beschikbaar te maken. PDENH investeert met aandelenkapitaal en verstrekt aanvullend een lening”.

Ook Jaap Bond, gedeputeerde van Economische Zaken in Noord-Holland, is blij met de doorstart van Tocardo en de rol die het provinciale participatiefonds PDENH hierin heeft gespeeld.  “Met de succesvolle doorstart van Tocardo behouden we niet alleen werkgelegenheid en unieke kennis maar ook een mondiale koppositie op gebied van getijdenstroom”.

Met de steun van onze provincie en een groep particuliere investeerders blijft deze innovatie voor de Nederlandse economie behouden”, aldus Hans van Breugel. “Nederland is een fantastisch innovatieland en getijdenenergie hoort daar zeker bij”.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.