TME bouwt met Hoekman-RVS module voor Interceptor van The Ocean Cleanup

0

The Ocean Cleanup is een non-profit organisatie die ’s werelds eerste methode voor het grootschalig opruimen van plastic uit de oceanen ontwikkelde. Naast het ontwikkelen van een oplossing voor het schoonvegen van de oceanen, ontwierpen ze een machine die de rivieren vrijmaakt van plastic: The Interceptor. De boot werkt op zonne-energie en kan 50.000 kilo rotzooi per dag opruimen. Onder de juiste omstandigheden zelfs 100.000 kilo.

Met de onthulling van de Interceptor is een nieuwe grote stap gezet in het plasticvrij maken van de wereldzeeën. De drijvende oplossing gaat terug naar de kern. Door het plastic al uit de rivieren te halen, wordt er voorkomen dat deze plastics de zee bereiken. Het plastic wordt vanuit de rivier naar de schoonmaakboot geleid, waarna het met behulp van transportbanden uit het water wordt gehesen en wordt getransporteerd naar de containers aan boord. Hiermee wordt het hoofd geboden aan het ‘dweilen met de kraan open principe’, het pijnpunt waar critici de laatste jaren veelvuldig over spraken.

De ideologie die ontwikkelaar Boyan Slat er al als jonge scholier al op nahield, wist hij met een flinke dosis doorzettingsvermogen en ondernemerszin, om te zetten naar werkelijkheid. Naast de ontwikkeling van de enorme  zeebezem waarmee hij een werelddoorbraak realiseerde, zorgt hij wederom voor een nieuws op wereldschaal. Met de realisatie van The Interceptor, is The Ocean Cleanup in staat om het plastic al in de rivieren op te vangen. Duizend rivieren ter wereld, veroorzaken 80% van het plastic afval in de oceanen. Over vijf jaar wil hij dan ook duizend plasticvangers in bedrijf hebben. Uiteindelijk hoopt Boyan Slat door het succes van het project  ‘out of business’ te raken.

De laatste drie ‘Interceptors’ zijn samen met machinebouwer TME uit Zwolle gebouwd. Als toeleverancier mocht Hoekman-RVS onderdeel uitmaken van dit mooie initiatief. In een nauwe samenwerking met TME, werden drie van de rvs modules met geïntegreerde transportband, bij ons in huis geproduceerd. De ontwikkelingskosten zijn gedoneerd door de Adessium Foundation, een vermogensfonds dat in goede doelen investeert.

Bron: Hoekman RVS

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics