Technologie inzetten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

0

Metafors Metaalbewerking, onderdeel van de Amfors Groep (de sociale werkvoorziening (Sw) in Amersfoort en omstreken), is met het HAN Lean-QRM Centrum het project ‘Verbetering van de inzetbaarheid van arbeidsgehandicapten met ondersteunende technologie’ gestart. Ze werken al langer samen als het om het ondersteunen van mensen met een beperking gaat. Sinds twee jaar kent Amfors het Inclusive Fieldlab, dat concrete pilots binnen Amfors Groep en haar partnerbedrijven opzet. Dat initiatief krijgt een extra push door het project. Programmacoördinator Roald Klumpenaar: ‘We testen harde technologieën en werkmethoden, die mensen helpen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen en zo productiever te worden. Dit leidt tot meer voldoening én duurzame inzetbaarheid. Het is een nieuwe vorm van jobcoaching, waarbij het toepassen van bestaande technologie voor deze doelgroep bij uitstek geschikt blijkt.’ Klumpenaar heeft het dan over cognitieve ondersteuning via bijvoorbeeld augmented reality. En over fysieke ondersteuning, bijvoorbeeld via een exoskelet of cobot. ‘De eerste bevindingen met een smart beamer zijn zeer positief. Dit is een projector gericht op de assemblagetafel die heel visueel instructie geeft.’ Het exoskelet wordt getest bij de kant- en zetbank bij Metafors en ook bij PostNL in de pakketverwerking. De cobot assisteert bij de ingewikkelde assemblage van straatverlichting.


Exoskelet

Het project met de HAN omvat onder meer de inventarisatie van nieuwe geschikte technologieën en methoden, de ontwikkeling van enkele demonstrators binnen Amfors en reguliere bedrijven en het ontwikkelen van een aantal businesscasussen. Ook kennisdeling richting andere werkgevers en collega-bedrijven in de sociale werkvoorziening krijgt veel aandacht.

Inmiddels is er ook samenwerking met een Sw-bedrijf uit België en één uit Duitsland. ‘Het is vrij nieuw om via technologie die brug te slaan tussen industrie en medewerkers met een arbeidsbeperking, maar juist hier kan innovatie veel verschil maken. Dit is inclusief én smart. Zo kunnen ook lager geschoolden hun kansen op de arbeidsmarkt optimaliseren.’

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.