Stap voor stap praktisch engineeren

0

Hoe kan ik mijn ontwerpproces stap voor stap optimaliseren en efficiënter maken? Het antwoord op die vraag vormde de rode draad tijdens het EPLAN Experience event dat begin november in het Bavaria Brouwerijcafé in Lieshout plaatsvond. De circa tachtig bezoekers kregen veel tips & tricks aangereikt, niet in de laatste plaats over het nieuwe, eenvoudig te gebruiken engineeringpakket EPLAN Cogineer. ‘Cogineer kan het repeterende werk overnemen, zodat er meer tijd is voor het echte engineering-to-order werk.’

 EPLAN Experience event: kennisoverdracht en vip-tour door Bavaria-brouwerij

Serieuze kwesties aan de orde stellen in een laagdrempelige, informele setting; daar staan de EPLAN Experience events om bekend. Voor de jongste editie viel de keus op het stijlvolle Bavaria Brouwerijcafé in het Brabantse Lieshout. Als intermezzo was er een vip-tour in de vlakbij gelegen brouwerij, waar zeven miljoen hectoliter bier per jaar wordt gebrouwen. ‘In een industrieel proces, met een hoge mate van automatisering’, aldus Harold van Waardenburg, algemeen directeur van EPLAN Nederland, in zijn inleidende praatje. ‘Dat is niet van vandaag op morgen gebeurd, maar stap voor stap gegaan en nog steeds wordt er verder geautomatiseerd.’ Waar hij aan toevoegde dat de productielijnen grotendeels met EPLAN zijn geëngineerd. ‘Veel toeleveranciers en ook Bavaria’s technische dienst werken met onze oplossingen.’ Voor laatstgenoemde is dat EPLAN Electric P8.

‘De tijdwinst die cto oplevert, kun je besteden aan het engineeren van uitzonderingen, het leuke werk’

Standaardiseren

Stap voor stap praktisch engineeren, oftewel: hoe kun je het dagelijkse werkproces met behulp van EPLAN optimaliseren? Benno Jansen van All Call, een hardware-engineer met twintig jaar ervaring die al ruim vijftien jaar met de EPLAN-software werkt, schotelde de aanwezigen een voorbeeldproject voor. Hij liet zien hoe je omgaat met die handige ontwerpbouwstenen (macro’s, varianten en waardensets), die de engineer kan ophalen uit de EPLAN Data Portal of zelf kan samenstellen. Macro’s zijn zogezegd de ‘puzzelstukjes’, waarmee je eenvoudig en snel de basis van een project (schema, tekening) samenstelt. Jansen gaf praktische tips over hoe je met simpele aanpassingen kunt standaardiseren, wat de kans op fouten vermindert en fikse tijdsbesparing en kostenreducties oplevert. ‘Om van manueel schema’s tekenen naar automatiseren te gaan, zijn die macro’s een belangrijke basis’, vulde Van Waardenburg aan.

Ook EPLAN Cogineer maakt gebruik van macro’s, vertelde EPLAN-consultant Peter Rouwenhorst. Hij sprak van ‘een snelle en gemakkelijke automatisering op basis van configuratie, zonder programmeren’. ‘EPLAN Cogineer is naadloos geïntegreerd in EPLAN Electric P8 en EPLAN Fluid. Je kunt projecten genereren zonder programmeervaardigheden. Het biedt elke gebruiker – beginnend en gevorderd, in grote en kleine bedrijven – toegevoegde waarde. Vorige week was ik bij een klant die maar één schema heeft en er toch de voordelen van ziet. Voor klanten met een complete machinelijn geldt dat in nog sterkere mate. Je kunt heel simpel beginnen, bijvoorbeeld met een motorconfigurator: je vinkt de macro’s aan, drukt op de knop ‘genereren’ en je hebt je eerste schema te pakken.’

Meer cto, minder eto

Vervolgens kun je stap voor stap steeds een niveau hoger gaan, liet Rouwenhorst in een demo zien. Naast macro’s (één of meer objecten) komen daar macro-typicals (die uit meerdere macro’s bestaan) en typical groups (meerdere macro-typicals) bij om de hoek kijken. ‘In de Cogineer Designer kun je combi’s maken van macro-typicals en macro-groups in één configurator. Selecteer dan in de Cogineer Project Builder een aantal waardes, druk op de knop en de schema’s komen er automatisch uit. Zo simpel is het. Obstakels om te starten zijn er eigenlijk niet. Ja, je moet een macro-project hebben, dat is de basis waar EPLAN Cogineer op draait. Heb je die en heb je die op orde, dan kun je verder. Als je de macro’s goed hebt gemaakt en één keer goed hebt getest, weet je dat je steeds als je die waardes hergebruikt, een perfecte kwaliteit hebt. Dat gaat een hoop tijd en geld besparen. Gebruik je Cogineer, dan zul je zien dat het stuk engineering-to-order (eto) kleiner wordt en het stuk configure-to-order (cto) groter. Je herhaalt geen acties meer, hergebruikt technische objecten, hoeft een schema maar één keer op te zetten en je hebt altijd de laatste versie en een perfecte kwaliteit. De tijdwinst die dat oplevert, kun je besteden aan het engineeren van uitzonderingen, het leuke werk.’

Van graan naar kraan

Na deze voordrachten toog het gezelschap in kleine toeristentreintjes, zoals je die op attractieparken wel ziet, naar de Bavaria-brouwerij. Een kort ritje, want het 53 hectare metende complex ligt tegen het Bavaria Brouwerijcafé in het dorpshart aan. Professionele gidsen en video-animaties gaven uitleg over de bijna 300-jarige historie van de brouwerij, in 1719 gesticht als ‘De Kerkdijk’ en in 1924 omgedoopt in Bavaria. En zij verklaarden uit welke ingrediënten bier bestaat (gerst, water, hop en gist) en hoe in het Lieshoutse familiebedrijf (de zevende generatie Swinkels is aan het roer) bier wordt gemaakt. De vip-tour leidde onder meer door de oude en nieuwe mouterij, waar gerst stap voor stap in vijf dagen vermout wordt. In Lieshout en op de Bavaria-site in de Eemshaven wordt jaarlijks liefst 260 miljoen ton gerst vermout; tachtig procent wordt verkocht aan brouwers over de hele wereld.

Ook de hal waar het water wordt gewonnen zat in de tour. Dat mineraalwater komt uit dertien eigen bronnen die, leuk detail, in verbinding staan met de Eiffel. Wie dacht dat de bierketels nog altijd van koper zijn, zag dat hij of zij het mis had: een aantal koperen ketels staat er nog wel in Lieshout, maar ze worden niet meer gebruikt. In plaats daarvan zijn enorme rvs-ketels gekomen, die niet oxideren en waarin de bierbereiding – wederom stap voor stap – plaatsvindt. In acht weken van graan naar kraan. In enorme hoeveelheden: jaarlijks wordt in Lieshout 700 miljoen liter ondergistend bier gebrouwen, of beter gezegd pils. ‘Sinds 1907 brouwen we bier met een schuimkraag’, zei gids Gerrie. Dat pils vindt zijn weg naar maar liefst 123 landen. Daaronder ook veel alcoholvrij bier, Bavaria 0.0, waarmee de Lieshoutse brouwer wereldmarktleider is.

Support

Jennifer Reep en Hans Koehorst van EPLAN Support presenteerden tijdens iedere stap in het brouwproces een paar vragen die veel gesteld worden aan hun helpdesk. Hierdoor kregen de gasten praktische tips die ze direct in de praktijk kunnen toepassen. ‘Weet je wat ik miste? Ik heb in de hele brouwerij geen druppel bier gezien’, liet een deelnemer zich ontvallen. Terug in het Bavaria Brouwerijcafé, waar een mooi diner voor de deelnemers aan het EPLAN Experience event klaarstond, werd dat ruimschoots goedgemaakt; daar stroomden de biertaps volop.

 

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics