FMI neemt Irmato over en kan snel doorstarten

0

Machinebouwer Irmato maakt sneller dan gedacht een doorstart, zo meldt de Leeuwarder Courant. Eerder deze week werd duidelijk dat het hightechbedrijf uitstel van betaling had aangevraagd. Eveneens werd toen aangegeven dat er aan het eind van deze week duidelijkheid moest zijn over de toekomst van de Irmato-fabrieken in Drachten, Veldhoven en Veghel. Die duidelijkheid is er nu gekomen.

Voor de nieuwe kans moest het noodlijdende concern met 135 werknemers wel eerst failliet, maar nu kunnen de drie fabrieken verder onder de vleugels van FMI. Deze branchegenoot exploiteert acht vestigingen in Brabant en Zuid-Holland. In Drachten blijft alle werkgelegenheid behouden, maar in Veghel en Veldhoven sneuvelen enkele indirecte functies. Bovendien moeten twintig zzp’ers daar vertrekken.

Applaus

De boodschap van curator Flip Schreurs werd in Drachten met applaus ontvangen. ,,Ik heb een ontzettend leuke dag in Drachten gehad’’, zegt Schreurs. ,,Ik trof daar werkelijk een schitterend bedrijf aan, met allemaal hele kundige mensen. Er heerste grote opluchting. Ik ontving zelfs een applaus. Dat krijg je als curator toch niet vaak.’’

Schuldenlast

Irmato kampte met acute geldproblemen, onder andere als gevolg van een moeizaam overnametraject. Vorige week kreeg het bedrijf eerst uitstel van betaling, later gevolgd door een bankroet. ABN Amro heeft 6,5 miljoen euro te goed, de fiscus vordert 2,5 miljoen euro, terwijl gewone schuldeisers nog eens 1,5 miljoen moeten hebben.

Door het faillissement drukt die schuldenlast van in totaal 10 miljoen euro in ieder geval niet meer op schouders van de mensen in Drachten. ,,Ik heb er vertrouwen in dat het nu goed komt’’, zegt de curator. FNV’er Van Dijk: ,,Deze werknemers kunnen iets dat anderen niet kunnen. Het is natuurlijk altijd prettig als ze je nodig hebben.’’

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.