Shop Floor Control biedt Avek meer inzicht & efficiency

0

Al 50 jaar maakt Avek technische veren voor uiteenlopende toepassingen: van automotive tot huishoudelijke artikelen en van kantoormeubilair tot luchtvaart. De kracht van Avek zit vooral in het feit dat zij al in een vroeg stadium, tijdens de ontwikkeling van producten, met klanten meedenken. Door hun betrokkenheid bij zowel de ontwerp- en testfase als bij de productie en afwerking is Avek een stabiele partner gebleken voor haar klanten.

Dennis Abels

Efficiënter plannen en produceren

In de loop der jaren heeft Avek veel scripting en maatwerk vervangen voor standaard Isah-functionaliteit. “Dat scheelt een hoop onderhoud,” vertelt Dennis. “Allerlei maatwerk tabellen hebben we bijvoorbeeld vervangen met behulp van de module Eigen Tabbladen en Velden.” Een jaar geleden werkte Avek qua planning nog in Excel. Toen hun Planner de organisatie verliet, ontstond er behoefte om ook dit proces efficiënter te organiseren. De keuze voor de planningsmodule van Isah was toen eenvoudig gemaakt. Tegelijkertijd werd ook Shop Floor Control aangeschaft. Het doel was om een stuk efficiency en inzicht te realiseren.

“Er werken bij ons 16 mensen in productie,” vertelt Dennis. “Omdat wij het belangrijk vinden om dingen zorgvuldig te testen, hebben we er voor gekozen om eerst op één afdeling te starten met Shop Floor Control. De grootste afdeling; dat wel. Zo konden we ervaring opdoen en de eventuele issues oplossen voordat we organisatiebreed over gingen op Shop Floor Control.”

Omdat Avek ook voor lucht- en ruimtevaart veren levert, is traceability erg belangrijk. “In de eerste versie van Shop Floor werden lot-nummers en certificaatnummers op verschillende voorraadregels vastgelegd. Dat werkte niet handig. Dat heeft Isah in een volgende versie van Shop Floor Control aangepast.”

Shop Floor Control met tablets

Sinds september is de gehele fabriek werkzaam met Shop Floor Control. En omdat Dennis naar eigen zeggen een ‘gadget-man’ is, wilde hij dit graag met behulp van tablets doen. “Dat biedt natuurlijk wat beperkingen, want door wifi werkt e.e.a. iets trager dan bekabeld. En je hebt te maken met de batterijduur van tablets. Dat laatste lossen we eenvoudig op door tablets in de pauze even op te laden. Verder hebben we gewoon wat meer tablets aangeschaft dan strikt noodzakelijk was; dus als er eentje leeg is dan kan er snel een nieuwe worden gepakt.”

Het grote voordeel van tablets is volgens Dennis met name het kostenplaatje. “Een extra tablet, dat zijn de kosten niet,” zo geeft hij aan. “Wij hebben veel machines in onze fabriek waar op verschillende momenten per dag zaken ingesteld moeten worden. Om dan per machine een duur scherm weg te zetten, vonden wij te kostbaar. Bij sommige machines, waar dat echt nodig is, hebben we wel vaste beeldschermen staan. Maar met tablets kun je eenvoudig van de ene naar de andere machine lopen; zodra e.e.a. is ingesteld en de tekeningen bekeken zijn, kan men aan het werk en is het scherm in feite niet permanent nodig. Voor ons zijn tablets dus een prima oplossing.”

We kunnen klanten nu sneller helpen

Doordat zowel de planning als de productie nu vanuit Isah gestuurd wordt, merkt Avek veel voordeel. “Onze vorige werkwijze was veel bewerkelijker. We moesten werkkaarten printen, gegevens overnemen in excel. Per bewerkingsstap hadden we dingen dan vaak op een los tabblad staan in Excel. En als de klant dan een wijziging doorgaf, moesten we dit overal aanpassen. In de praktijk gebeurde dat meestal alleen in Excel, waardoor er in Isah dus geen kloppende informatie meer stond. Dat probleem hebben we nu niet meer. Onze planning is veel inzichtelijker. Wanneer een klant nu belt, kunnen we precies zien wat de status van een order is en wanneer deze geleverd wordt. Shop Floor Control biedt ons absoluut meer inzicht en efficiency. En in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen: het scheelt ook een hoop papier!”

Tip voor Isah-klanten

Voor Isah-klanten die ook met Shop Floor Control willen werken heeft Avek een tip. “Zorg dat je e.e.a. goed test en neem daar de tijd voor. Elk bedrijf is anders. Bij ons zijn tablets een prima oplossing, maar dat geldt misschien niet voor iedereen. Door zorgvuldig zaken te testen, zorg je dat je bij livegang tegen minder zaken aanloopt.”

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.