RVO.nl zoekt innovaties voor recyclen van kunststoffen

0

RVO.nl is op zoek naar innovaties die zorgen voor de omschakeling van fossiele brandstoffen naar biobased grondstoffen. Bent u hiermee bezig, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de tender Biobased Economy, Groen Gas en Recycling (BBEGR). Deze tender valt onder de Topsector Energie.

Het doel van de regeling is om innovaties te ondersteunen die voor de omschakeling naar biobased grondstoffen nodig zijn. Ook innovaties die zorgen voor het concurrerend maken van chemische recycling komen in aanmerking voor subsidie.

Chemische industrie en biomassa

Grondstoffen die de energiesector en de chemische sector gebruiken, moeten we deels vervangen door biomassa. De BBEGR tender richt zich op innovaties die biomassa via chemische- of biotechnologische processen weet om te vormen tot biobrandstoffen, chemicaliën en/of andere materialen.

Bij projecten binnen de BBEGR tender kijkt RVO.nl naar de potentiële afzetmarkt en de mate waarin de nieuwe biobased processen minder energie kosten dan de vergelijkbare fossiele varianten die we nu kennen.

Luchtvaart en biobrandstof

De luchtvaart is één van de sectoren die met grote interesse kijkt naar de mogelijkheden van biobrandstof. Laboratorium-onderzoek wees uit dat je van aardappelschillen vliegtuigbrandstof kan maken.

De BBEGR-regeling is in 2017 door een onderzoeksconsortium ingezet om te onderzoeken of het proces ook op grotere schaal economisch en technologisch haalbaar is.

Chemische recycling van kunststoffen

Een nieuw onderdeel van de BBEGR tender zijn projecten voor chemische recycling van kunststoffen. Het recyclen van kunststoffen is vaak erg lastig, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van lijmresten, kleurstoffen of coatings.

Dat er een markt is voor technieken in de chemische recycling, bewijst bijvoorbeeld Ioniqa. Op basis van hun depolymerisatie-techniek kunnen zij in 2019 een grote fabriekslocatie gaan openen.

Een project indienen

Onderzoekt u mogelijkheden om fossiele grondstoffen te vervangen door biomassa? Of wilt u een project uitvoeren op pilot- of labschaal om kunststoffen chemisch te recyclen of een ander idee? Dien uw projectvoorstel in vóór 18 september 17.00 uur.

Meer weten?

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.