Robots repareren veiliger en goedkoper offshore windturbines

0

Het Deense Rope Robotics ontwikkelt en produceert een unieke reparatieoplossing voor offshore windturbinebladen. De robot kan alle fases van het onderhoud en herstelling van deze bladen aan.
Momenteel worden reparaties aan turbinewieken uitgevoerd door speciaal hiervoor getrainde technici aan touwen, wat er voor zorgt dat de reparatiewerken alleen plaats kunnen vinden onder goede weersomstandigheden. De automatische BR-8-robot kan deze kosten- en arbeidsintensieve klus overnemen en zou zo een reductie kunnen betekenen in de tijd en kosten nodig voor onderhoud en herstelling. Hij staat voor een hoog efficiëntieniveau, geavanceerde proceskwaliteit, verbeterde EHS (environment, health, safety), …

Het start-up-bedrijf krijgt steun van de Deense overheid voor de verdere ontwikkeling van de oplossingen om manuele arbeid in risicovolle en complexe omgevingen te reduceren en daarbij de gezondheid en veiligheid van technici die werken op zee te verbeteren, en tegelijk de kwaliteit en kosten te optimaliseren.

Siemens-Gamesa (top 3 windturbine-OEM) waarin de Rope Robotics-tool werd ingezet.

Opkomst van robotica

Meer en meer zien we het gebruik van robotica en tools voor digitale inspectie & monitoring ter ondersteuning van onderhoud aan windturbines opkomen. Niet alleen drones worden steeds meer ingezet, ook experimenteert men met het gebruik van andere robotica-types.

Het Zwitserse ANYbotics kwam recent ook in de picture met de inzet van de eerste autonome offshore robot – de vierpotige ‘Anymal’ – als proof of concept van ondersteuning bij inspectie van offshore transformatorstations. De video van deze demonstratiecase:

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.