Robotica-ingenieur Maja Rudinac-Voorneveld wint vijfde Prins Friso Ingenieursprijs

0

Robotica-ingenieur Maja Rudinac-Voorneveld, ceo van Robot Care Systems en Robot Robots, is Ingenieur van het Jaar 2019. Zij ontving de vijfde Prins Friso Ingenieursprijs bij ASML in Veldhoven in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs kent de prijs jaarlijks toe aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Maja Rudinac-Voorneveld wilde iets vinden voor ouderen of bijvoorbeeld Parkinson-patiënten die de kracht missen om zelf goed te kunnen te lopen en in een isolement dreigen te raken. Samen met haar team ontwikkelde zij Lea (Lean Empowering Assistent), een robot in de vorm van een rollator. De robot gebruikt sensoren en camera’s om het lopen te stabiliseren en te vergemakkelijken, data te meten en obstakels te vermijden. In zorginstellingen kan Lea een stukje van de taken van het personeel overnemen. Over het design is lang nagedacht, het moest voor de gebruiker toegankelijk ogen en herkenning opwekken. Lea helpt haar gebruikers hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid terug te krijgen.

Rudinac-Voorneveld ontwikkelde naast de zorgrobot onder meer ook een autonoom rijdende bus voor bijvoorbeeld shuttlevervoer op luchthaven Schiphol en servicerobots voor in pakhuizen of in grote publieke ruimtes. ‘Maja is een gedreven en uiterst gebalanceerde ingenieur, die de vele facetten van het ingenieurschap van concept tot ontwikkeling beheerst. Haar werk is actueel, maatschappelijk relevant en zeer innovatief. Ze gebruikt haar enorme kennis op het gebied van robotica om een verschil te maken’, aldus juryvoorzitter Micaela dos Ramos.

Publieksprijs
Ing. Eelco Osse (44) heeft de publieksprijs in de wacht gesleept. Als werktuigbouwkundig ingenieur overtuigde hij met diverse uitvindingen van innovatieve machines ten behoeve van een schoner milieu, circulaire economie en hernieuwbare bronnen. Daarbij opereert hij uitermate vraaggericht en is in staat om zijn kennis op zeer diverse vraagstukken in te zetten, van het innovatief recyclen van spuitbussen tot het ontwerpen van landbouwmachines. Osse is CEO van Machinefabriek Boessenkool en Osse Equipment Manufacturing Group.

Runner-up
Dr. ir. ing. Almer van der Stoel (47) is civiel ingenieur en ontwerpt en produceert producten en toepassingen voor ondergronds bouwen. Hij zet zich in van ontwerp en uitvoering tot het creëren van nieuwe innovatieve materialen op basis van het milieuvriendelijke bamboe. Van der Stoel is medeoprichter en directeur bij CRUX Engineering, High Five Solutions en de start-up Bambooder Biobased Fiber. Van der Stoel treedt internationaal op als geotechnisch expert en geeft deeltijd les aan de masteropleiding structural engineering van de Hogeschool van Amsterdam.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.