Retrofit is hot

0

Als de conditie van een machinepark met bijvoorbeeld speciaalmachines of productielijnen achteruit gaat, neemt de oee (overall equipment effectiveness) af. Vervanging is echter niet altijd meteen aan de orde. Want ontwerp en productie van nieuwe machines vergt veel tijd en kent een fors prijskaartje; daarnaast is het nog maar de vraag of ze nog te koop zijn. Voor algehele revisie kunnen vergelijkbare bezwaren gelden. Retrofit (upgrade van een ‘gedateerde’ machine) kan dan de beste optie zijn.

Tumakon engineering & machinebouw, onderdeel van de Tuinte groep in Hengevelde, biedt sinds enkele jaren de Retrofitdienst aan. Retrofit past in Tumakon’s samenhangende, complete consultancy-pakket voor machinebouwers. Dat omvat machineanalyse, advies, engineering en uitvoering van een oplossing voor machineveiligheid, procesoptimalisatie of retrofit. Tumakon hanteert voor procesoptimalisatie en retrofit een wetenschappelijk gefundeerde, evidence-based werkwijze volgens het DMAIC-model (Define, Measure, Analyse, Improve, Control). Het gebruikt daarbij methodes uit lean manufacturing en six sigma om verspillingen te reduceren, kwaliteit te verbeteren en/of productiecapaciteit te verhogen.

De crux van deze retrofit-aanpak is goed kijken naar de ‘pijnpunten’ in een machine en van daaruit met verbetervoorstellen komen, vertelt Jaco Schmal, adviseur procesoptimalisatietumakon Jaco en machineveiligheid. ‘Het begint met het helder definiëren van de scope en doelen van een retrofit-project, zodat beide partijen, opdrachtgever en Tumakon, goed weten wat er gaat gebeuren. Vervolgens gaan we meten, data ophalen en valideren, bijvoorbeeld aan de hand van storingslijsten en kwaliteitsregistraties, om te kijken hoe goed of hoe slecht de machine presteert. We gaan ook mensen interviewen, zoals operators, monteurs en teamleiders, want zij kunnen machine-informatie of waardevolle inzichten bieden. In de analysefase zoeken we statistisch naar significante verschillen in de data met als resultaat overzichten en grafieken; ook inspecteren we op pragmatische wijze ter plekke de machine om te kijken waar winst te behalen valt.’ Tumakon kan bijvoorbeeld opnames met een high-speed camera maken, als met het menselijk oog de gang van producten door een machine niet goed is te volgen. De constructietekeningen in combinatie met de machine worden beoordeeld om bijvoorbeeld ongewenste mechanische effecten en slijtdelen te lokaliseren.

Als de oorzaken van de problemen zijn gevonden, komen er op basis van de ervaring die Tumakon als machinebouwer voor uiteenlopende sectoren heeft opgedaan gerichte verbetervoorstellen. Daarvoor wordt de return on investment berekend uitgaande van de huidige kwaliteits- of stilstandskosten. In de Control-fase kan de klant dan besluiten bepaalde voorstellen wel of niet over te nemen en te laten uitvoeren. Tumakon kan ontzorgen door ook de realisatie en implementatie van de voorgestelde modificaties te verzorgen: engineering, fabricage in eigen fabriek of inkoop, montage en implementatie bij de klant.

‘Het mooiste aan onze methodiek is dat we niet meteen alles vervangen, maar eerst analyseren waar de probleemgebieden in de machine liggen en dan adviseren over verbetervoorstellen op basis van een prioritering van investering versus opbrengst’, zegt Jaco Schmal tot slot. Tumakon heeft al de nodige retrofit-projecten uitgevoerd, onder meer in de automotive en de tabaksindustrie. ‘We krijgen steeds meer aanvragen. Klanten willen niet meteen weer een nieuwe machine kopen, maar de huidige verbeteren.’

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics