Pionier en prof: biografie Harry van den Kroonenberg gepresenteerd

0

Vernieuwer, technoloog, manager en ondernemer: Harry van den Kroonenberg (1933-1996) was het allemaal. Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar van zijn biografie, geschreven door Marco Krijnsen, overhandigd aan Ans van den Kroonenberg – Storms, de weduwe van Van den Kroonenberg, en aan de Rector Magnificus van de UT, Thom Palstra.

Een universiteit moet je zien als een onderneming. Het is niet de bedoeling winst te maken maar het gaat om de kenmerken van een onderneming: iedereen gericht op hetzelfde doel; een gedecentraliseerde organisatie; risico’s willen nemen; niet bang zijn nieuwe dingen te doen; marktgericht denken. Harry van den Kroonenberg in De Volkskrant, 1985

Letterlijk en figuurlijk een hardloper. Altijd een paar stappen verder dan de rest. Onorthodox en gedurfd. Haagse ambtenaren en toezichthouders trotserend. Kennis moet stromen, vond hij. En dus moesten alle wetenschappers uit de ivoren toren. Rector magnificus Harry van den Kroonenberg legde zo vanuit Twente de basis voor ondernemende universiteiten. Nu gemeengoed, destijds zeer controversieel. Als directeur van Energiecentrum Nederland – ECN, in Petten – gaf hij als een van de eersten de aanzet voor de grote energietransitie. Alles vanuit de vaste overtuiging: ‘De enige vernieuwbare bron is kennis en niet aardgas.’

Visionair

Het boek laat zien dat ‘de ondernemende universiteit’ haar oorsprong vindt in Twente. Als rector magnificus gaf Van den Kroonenberg al in 1979 invulling aan het begrip. Hij deed dat in een tijd dat de academische wereld zich vooral bezig hield met wetenschappelijke publicaties en financieel sterk afhankelijk was van de overheid. Zijn beleid was zowel visionair als pragmatisch: hij zag enerzijds dat het Nederlandse bedrijfsleven moest innoveren om internationaal te overleven, anderzijds hadden universiteiten keihard nieuwe inkomsten nodig door de dalende rijksbijdrage in de jaren tachtig.

‘Nieuwe relatie universiteit en samenleving’

Historicus en journalist Marco Krijnsen (Hengelo, 1965) werkte twee jaar aan deze biografie. Hij baseerde zich op onderzoek in archieven en interviews met tal van personen die de in Limburg geboren Harry van den Kroonenberg van dichtbij hebben meegemaakt, nabije familie, collega’s uit de academische wereld, ondernemers, vrienden. Het levert een caleidoscopisch beeld op van een onacademisch handelende persoonlijkheid, gedreven en visionair, die de Universiteit Twente met al zijn ideeën en energie tot de ondernemende Alma Mater gemaakt heeft die zij moest worden om op topniveau mee te kunnen blijven doen. Krijnsen citeert Alexander Rinnooy Kan: ‘Harry van den Kroonenberg stond als niemand anders persoonlijk voor een nieuwe relatie tussen universiteit en samenleving.’ De biograaf vergelijkt hem met Fitzcarraldo, hoofdpersoon uit een film van Werner Herzog: een durfal, een vernieuwer die door toepassing van technologie grenzen wil verleggen en de scepsis om zich heen trotseert.

Bestellen

Het boek is verkrijgbaar in een select aantal boekhandels en ook online te bestellen op de website van de uitgever:. De prijs online is 24,50 euro. Voor studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit Twente is het boek online te bestellen à 20,- euro per stuk, mits het emailadres dat je gebruikt eindigt op utwente.nl. De prijs op de site en in de bevestiging blijft 24,50 euro, maar er wordt u slechts 20,- euro in rekening gebracht.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics