PHIX microchips-assemblagelijn: impuls voor fotonica in Twente

0

Twente zet in op een wereldwijde doorbraak van fotonica door de oprichting van de PHIX microchips-assemblagelijn die op korte termijn tientallen banen voor de regio zal opleveren. Microchips die data kunnen verwerken op basis van licht gaan straks een enorme impact hebben op de hightech-industrie en de samenleving. Een investering van Oost NL uit het Innovatiefonds Twente draagt bij aan de realisatie van deze assemblagelijn van PHIX in de High Tech Factory van de Universiteit Twente.

Fotonica is een innovatieve techniek, die onder meer wordt toegepast bij glasvezelcommunicatie en op chips. In plaats van elektrische signalen brengen ‘lichtchips’ data over. Door hun lage energieverbruik zijn deze chips te gebruiken voor uiterst gevoelige sensoren, datacommunicatie, schakelaars in telefooncentrales en microscoop-toepassingen. Voor Oost-Nederland is fotonica één van de speerpunten waarbij de sterkten in de micro-elektronica en nanotechnologie goed worden benut. Ook in het nieuwe regeerakkoord zijn nanotechnologie en fotonica vermeld als onderdelen van het nationaal topsectorenbeleid.

Op dit moment vindt de verpakking van de chips kleinschalig en handmatig plaats. PHIX wil gefaseerd uitgroeien tot een bedrijf voor de volautomatische assemblage en massaproductie van fotonische microchips.

Financiering

De financiering van de assemblagelijn is mogelijk gemaakt door een investering van LioniX International, Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en het Innovatiefonds Twente.

Albert Hasper, directeur van PHIX B.V.: “Met deze eerste investeringsronde, onder leiding van Oost NL, kunnen we de opbouw van onze assemblagelijn versnellen en ons als wereldspeler presenteren op het gebied van fotonische-assemblage. We zijn blij dat we steun krijgen van de provincie Overijssel, het Innovatiefonds Twente, Saxion Hogeschool, Universiteit Twente en de fotonicabedrijven, zoals LioniX International, met een unieke positie en reputatie in een reeks applicatiemarkten voor fotonisch geïntegreerde schakelingen.”

Hans van den Vlekkert, CEO bij LioniX International en initiatiefnemer van PHIX B.V., benadrukt dat er een sterk, regionaal ecosysteem nodig is, waar onderwijs, ontwikkeling, productie en volumeproductie hand in hand gaan. “We hebben het afgelopen jaar de versnelde groei van de geïntegreerde fotonicamarkt gezien. Met name de vraag naar apparaten die zijn gebaseerd op onze fotonische chips groeit. Vanuit Twente hebben we al veel prototypes aan internationale klanten geleverd en we verwachten dat de volumevraag naar de chip-modules met de komst van PHIX op kosteneffectieve wijze kan worden bediend,” aldus Van den Vlekkert.

 

Patrick Welman, wethouder Economie en Werk in Enschede en bestuurder van Regio Twente, is trots op de komst van de hightech fabriek.

Patrick Welman, wethouder Economie en Werk in Enschede en bestuurder van Regio Twente, is trots op de komst van de hightech fabriek. “Dit betekent een enorme impuls voor de regio. We spannen ons in het bedrijf te faciliteren. Deze ontwikkeling is erg belangrijk voor de aantrekkelijkheid van Kennispark Twente, waar we talent willen aantrekken en behouden. We zijn daarom erg verheugd dat PHIX een plek krijgt in de High Tech Factory van de Universiteit Twente”, aldus Welman.

Oost NL is aandeelhouder van LioniX International en nauw betrokken bij (inter)nationale fotonica initiatieven in de regio. Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL: “Fotonica heeft de toekomst. Binnen Europa is fotonica een van de belangrijkste innovatieve technologieën. Nederland is, door de kennis bij de universiteiten van Twente en Eindhoven, wereldwijd koploper op het gebied van fotonica. Als je die krachten bundelt, kun je internationale koploper op dat gebied zijn en blijven. Met deze investering zorgen we niet alleen voor extra werkgelegenheid, maar we behouden ook de kennis voor de regio.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics