Orders lopen terug in de Duitse machinegereedschappen industrie

0

In het vierde kwartaal van 2018 daalden de orderboekingen bij de Duitse machinegereedschappen industrie met 13 procent in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar. Binnenlandse orders daalden met 28 procent. Orders uit het buitenland daalden met vier procent. Voor 2018 bedroeg de algehele stijging één procent. Binnenlandse orders stegen met vijf procent, terwijl exportorders eindigden op het niveau van het voorgaande jaar.


Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW (Duitse vereniging van werktuigmachines), Frankfurt am Main

“De daling van de orders tijdens het vierde kwartaal van het jaar is voornamelijk toe te schrijven aan het baselinefactoreffect”, zegt Dr. Wilfried Schäfer, Executive Director van de brancheorganisatie VDW (Duitse vereniging van werktuigbouwers) in Frankfurt am Main, bij de beoordeling van het resultaat. “De vergelijkbare periode van het voorgaande jaar liet een uitzonderlijk steile stijging zien, vooral in Duitsland zelf. Het was nauwelijks te verwachten dat het opnieuw zou worden bekroond, “legt hij uit. De wereldwijde turbulenties van handelsconflicten en marktontschermingen, van het vooruitzicht van een vermoedelijk chaotische Brexit tot de ontmanteling van talrijke wapenbeheersingsovereenkomsten, worden echter nu ook weerspiegeld in de onzekerheid bij investeerders. In het derde kwartaal van 2018 waren er al tekenen dat bestellingen begonnen af te nemen.

Aan het einde van het jaar bleken alleen de eurostaten in staat gebleken een substantiële groei te realiseren, terwijl alle andere groeperingen, binnenlandse, totale uitvoer en niet-eurolanden, dubbelcijferige dalingen lieten zien.

“De daling van de orders geeft aan dat de situatie de komende maanden zal afnemen”, zegt Dr. Schäfer van de VDW. “Momenteel zorgen volledige capaciteitsbenutting, een tekort aan geschoolde werknemers en knelpunten in de leveringen van materialen voor een rem op de productie en leiden ze tot langere levertijden”, legt Dr. Schäfer uit.

In totaal eindigde 2018 voor de fabrikanten van machinegereedschappen met een nieuw record in termen van productieoutput, die met zeven procent steeg tot meer dan 17 miljard euro.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.