Opening Academisch Jaar TU/E in het teken van Artificial Intelligence

0

Gisteren lanceerde de TU/E tijdens de Opening Academisch Jaar officieel het nieuwe kennisinstituut EAISI (Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute). Een eerste investering van 100 miljoen euro voor onderzoek op het gebied van Kunstmatige Intelligentie voor High Tech Systemen moet leiden tot een Europese koploperspositie. Dit initiatief maakt deel uit van de strategische prioriteiten van het nieuwe College van Bestuur van de TU/e voor de komende jaren.

Artificial Intelligence (AI) geldt als een van de belangrijkste technologieën voor de toekomst. Noord-Brabant heeft hierin al een sterke positie opgebouwd en bezet de vierde plaats in de Europese rangschikking van regio’s met de meeste AI-patenten (Bron: University College Dublin 2019).

De lancering van het EAISI is het startsein voor een aantal nieuwe en concrete stappen. Deze week is de werving gestart van 50 nieuwe AI-wetenschappers. Op 29 oktober 2019 houdt EAISI het eerste symposium. En op onderwijsgebied verzorgt het instituut vanaf 2020 twee nieuwe masteropleidingen, Data Science and AI, en AI Engineering Systems.

Het unieke van EAISI is de focus op het gebruik van data en algoritmes in machines, zoals robots en zelfsturende auto’s, van oudsher sterke punten van TU/e en de Brainport regio. Ook richt het instituut zich op de toepassingsgebieden gezondheidszorg, mens-machine interactie en ethische aspecten van AI.

Roberto Viola

Grote kansen voor Eindhoven

Roberto Viola, Directeur Generaal Communications Networks, Content and Technology bij de Europese Commissie en verantwoordelijk voor het Europese AI-beleid, ziet grote kansen voor Eindhoven. Hij is de externe spreker tijdens de viering van het Opening Academisch Jaar. “Dit ambitieuze Eindhovense initiatief is zeer welkom in onze Europese ambities om fors in te zetten op AI. Het Europese budget voor AI onderzoek gaat komende jaren met 70% omhoog, en de gezamenlijke aanpak van de TU/e met het ecosysteem in Brainport is precies wat nodig is.”

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur TU/e, over de inzet voor de komende jaren: “Uit onze Strategie 2030 benoemen wij drie prioriteiten die we met voorrang oppakken. Als eerste Samenwerking, natuurlijk in de regio én met sterke partners daarbuiten. Hierin ligt van oudsher onze kracht en zijn we wereldwijd nummer 1. Daarnaast Talentontwikkeling, zowel in het onderwijs en onderzoek als in de capaciteiten van onze mensen om samenwerking en innovaties te realiseren. En tot slot natuurlijk het vergroten van de veerkracht van onze organisatie en het optimaliseren van onze processen.’

Stijn Steenbakkers

Huldiging studententeam Tech United

Tijdens de Opening Academisch Jaar kondigde de TU/e daarnaast een nieuw samenwerkingsverband aan tussen de universiteiten van Utrecht, Wageningen en Eindhoven en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Deze alliantie gaat zorgen voor nieuwe gezamenlijke onderzoeksprojecten over bestaande disciplines heen, gericht op het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken.

Als afsluiting van de viering zorgde loco-burgemeester en wethouder Sport en Innovatie van de gemeente Eindhoven Stijn Steenbakkers voor de officiële huldiging van het TU/e studententeam Tech United. Zij werden in juli dit jaar voor de vijfde maal de wereldkampioen Robocup en pakten voor het eerst de wereldtitel in de categorie zorgrobots. Steenbakkers: “Als Eindhoven sportstad én hightechstad zijn wij supertrots. Dit team is een perfect uithangbord voor Eindhoven. Tech United laat ook goed zien hoe slim toepassen van AI tot grootse prestaties kan leiden.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics