Van Oord reduceert onderwatergeluid bij heien op zee met het AdBm geluidsmitigatiesysteem

0

Van Oord en AdBm Technologies hebben het nieuwe AdBm geluidsmitigatiesysteem ontwikkeld en getest met ondersteuning van TNO. Dit Noise Mitigation System, afgekort NMS, reduceert onderwatergeluid dat vrijkomt bij het heien van windmolenfundaties op zee. Daardoor ervaren zeezoogdieren meer rust in de buurt van de bouwplaats. De testresultaten zijn positief. Daarom kan Van Oord de NMS inzetten op toekomstige offshore windparken, waaronder het windpark Borssele.

Uniek in zijn soort

De NMS gebruikt speciale akoestische resonatoren om heigeluid te verminderen. De resonatoren zijn door AdBm Technologies ontworpen en geproduceerd. Deze technologie target de specifieke frequenties die tot het meeste geluid leiden. Hiermee onderscheidt de NMS zich van bestaande systemen. Daarnaast hebben golven en stroming nagenoeg geen invloed op de NMS door het open en tegelijk robuuste design. Het design van de NMS is bij Van Oord in huis gerealiseerd. Het werkt alsof het jaloezieën zijn die eenvoudig omhoog en naar beneden gaan. Een subsidie van RVO en ondersteuning van TKI Wind op Zee maakten de ontwikkeling van dit innovatieve systeem en de gerelateerde tests mogelijk.

Stap vooruit bij bescherming onderwaterleven

De NMS is uitgebreid getest. Uit de resultaten bleek dat de NMS, in combinatie met een Big Bubble Curtain (BBC), voldoet aan de Nederlandse en Belgische norm voor geluidsemissie op zee. Daarmee zet Van Oord opnieuw een belangrijke stap bij het beschermen van onderwaterleven tijdens de bouw van offshore windparken. Tot slot zien de ontwikkelaars mogelijkheden om het systeem in de toekomst verder te optimaliseren.

Ingebruikname bij bouw windpark Borssele kavels 3, 4 en 5

Gezien de positieve testresultaten neemt Van Oord de NMS binnenkort in gebruik. Windpark Borssele krijgt de primeur. Dit offshorewindgebied ligt ongeveer 20 kilometer uit de kust van Walcheren. De NMS wordt toegepast bij de bouw van de kavels 3, 4 en 5. Deze voorzien na oplevering circa 850.000 huishoudens van duurzame energie.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics