No Nonsense Technical Solutions ontwikkelt het eerste prototype van het Grimme Solar System

0

No Nonsense Technical Solutions (NNTS) is een nieuw type engineeringsbureau, gevestigd in Enschede.  NNTS heeft een uniek concept: het bedrijf maakt gebruik van multidisciplinaire teams van studenten om projecten uit te voeren. Met deze teams, geleid door fulltime projectleiders, voert NNTS diverse projecten uit op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Door de uitgebreide pool van studenten van verschillende opleidingen die NNTS tot zijn beschikking heeft, kan voor elke vraag een passend team worden samengesteld. Zo vormt de startup de brug tussen de academische wereld en het bedrijfsleven en overheden. Het bedrijf zet zich volop in voor het bereiken van de global goals. Naast de genoemde focus op verduurzaming en innovatie, staat ook samenwerking met andere organisaties hoog in het vaandel. NNTS helpt zo regelmatig lokale ondernemers om hun innovaties te realiseren. Zo ook Geert Grimme, een ondernemer uit Beerze, die de hulp van NNTS inriep voor het ontwikkelen van een werkend prototype van zijn innovatie: het Grimme Solar System.

Het Grimme Solar System (GSS)

Maar wat is nu zo vernieuwend aan het Grimme Solar System? Geert Grimme herkende twee dingen voor hij met het idee kwam: consumenten vinden traditionele zonnesystemen niet mooi en de installatie van de panelen kost veel tijd, moeite en kosten. Het GSS springt op deze beide punten in: de zonnepanelen hebben de vorm van een dakpan, waardoor ze er esthetisch beter uitzien. Hierdoor is het systeem niet alleen mooier, maar ook effectief: overal waar een dakpan past, past ook een zonnepaneel, waardoor heel het dak volgebouwd kan worden. Daarnaast zijn er voor de installatie van de zonnepanelen slechts een paar kabels nodig, een enorme verbetering ten opzichte van de wirwar aan kabels benodigd voor traditionele zonnesystemen. Grimme zag veel potentie in het GSS en besloot dan ook een externe partij in te schakelen voor de realisatie van een werkend prototype.


NNTS heeft een uniek concept: het bedrijf maakt gebruik van multidisciplinaire teams van studenten om projecten uit te voeren. Met deze teams, geleid door fulltime projectleiders, voert NNTS diverse projecten uit op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Het proces

Via Novel-T (kennispark Twente) werd Grimme in contact gebracht met NNTS. Al snel bleek er een klik te zijn tussen de ondernemer en het engineeringsbureau en ze besloten met elkaar verder te gaan. Nadat het papierwerk rond was, stelde NNTS een team samen voor het project, bestaande uit universitaire studenten elektrotechniek en werktuigbouwkunde, onder leiding van een fulltime projectleider. Allereerst stelde het team een uitgebreid programma van eisen op, waaruit naar voren kwam waar het GSS allemaal aan moest voldoen om overeen te komen met de eisen van de opdrachtgever en optimaal te functioneren. Vervolgens onderzocht het team of de ontwikkeling van het prototype volgens het programma van eisen technisch haalbaar was. Dit gebeurde in uitgebreid overleg met Solliance, leverancier van de zonnepanelen. Gezamenlijk is de beste (technische) configuratie gezocht voor de zonnepanelen waardoor het haalbaar werd. Toen dit het geval bleek te zijn, kon NNTS echt aan de slag: het ontwerp voor het systeem werd concreet gemaakt en de ontwikkeling kon beginnen! De studenten elektrotechniek focusten zich op het opzetten van het elektrisch ontwerp: de accu, schakelaars en de omvormers. De werktuigbouwkundige studenten van het team ontwikkelden het mechanisch ontwerp. Deze multidisciplinaire samenwerking mondde uit in een werkend prototype: een succes voor Geert Grimme en NNTS!

Hoe verder?

Nu Geert Grimme het werkende prototype heeft, kan hij deze laten zien op diverse beurzen op het gebied van duurzaamheid. Zo stond hij van 19 tot en met 21 maart op de Solar Solutions Expo in Haarlemmermeer, op uitnodiging van Solliance. Grimme stond hier op een innovatieplatform, waar onder andere het werkende prototype te zien was. Tegelijkertijd wordt het systeem klaargemaakt voor de introductie op de markt. De ontwikkeling van het GSS laat zien hoe belangrijk (lokale) samenwerking kan zijn voor de ontwikkeling van nieuwe innovaties en het bereiken van global goals zoals verduurzaming! Ook de samenwerking tussen verschillende disciplines in dit project demonstreert het belang hiervan voor het bereiken van de global goals. Heeft u ook hulp nodig op het gebied van innovatie of duurzaamheid?

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics