Nieuwe robotoplossing Tebulo verhoogt veiligheid in staalsector

0

‘Ontwikkel een gerobotiseerde oplossing voor het nog steeds manueel bediende reparatiestation voor onze 30 ton wegende staalrollen met een diameter tot 2 meter en een breedte tot 1,85 meter.’ Zo luidde de opdracht van een vooraanstaande Franse staalproducent aan Tebulo Industrial Robotics. De automatiseerder uit Warmenhuizen ging de uitdaging aan en ontwikkelde een gerobotiseerd reparatiestation met plasmasnijder voor alle materiaalkwaliteiten en -diktes. Tevens is een voorziening meegenomen voor aparte afvoer van speciale materialen en een verwerking voor keurplaten.


De ontwikkeling van het nieuwe reparatiestation was een uitdaging op zich, aldus Rob Beentjes, managing director van Tebulo.

Elke werkgever in de staalindustrie heeft wettelijk de plicht om zijn medewerkers een veilige werkplek te bieden. In het bijzonder bij het hierboven genoemde reparatiestation was de veiligheid voor de operators al geruime tijd in het geding. Zo moesten de operators van dit station tot voor kort bij elke rol staal die onbeschadigd moest worden afgeleverd aan een klant, 5 tot 15 meter afrollen en wegsnijden met behulp van een manueel bediende plasmasnijder. Om er aan alle kanten goed bij te kunnen, stapten ze regelmatig over de baan heen. Een situatie die onwenselijk was en onderhanden moest worden genomen. Voor de Franse onderneming was dit dan ook de reden om na al die jaren op zoek te gaan naar een gedegen, geautomatiseerde oplossing.

De ontwikkeling van het nieuwe reparatiestation was een uitdaging op zich, aldus Rob Beentjes, managing director van Tebulo. Zo moest rekening worden gehouden met een grote diversiteit aan parameters, en was een eis van de klant dat de uiteindelijke cyclustijd voor het verwerken van 15 meter staal per staalrol moest liggen tussen de 120 en 160 seconden. Voorafgaand aan het project ging Tebulo eerst na of alle gestelde eisen haalbaar waren. Zo werd onder meer onderzocht of bespaard kon worden op cyclustijd door drie dunne platen na het snijden in één keer op de pakken en af te voeren. ‘Op basis hiervan is vervolgens de scope van het project bepaald en konden we van start.’

Eén van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling van deze installatie was het automatiseren van de zoekfuncties. Gewerkt wordt immers met diverse materiaaldiktes en -eigenschappen. Per plaat moest dus van tevoren worden nagegaan hoe de robot deze verschillende platen uiteindelijk kan detecteren, pakken en begeleiden en of het gewicht van de betreffende plaat hanteerbaar is voor de robot. Op basis van deze informatie heeft Tebulo vervolgens, geheel in eigen beheer, automatiseringssoftware geschreven voor de robotapplicatie. Gekozen is voor een ABB-robot met een maximaal toegestane last van 300 kg, in een versterkte uitvoering gecombineerd met een volledig in eigen huis ontwikkelde robottool met in totaal vijf functies. Bij de ontwikkeling van de nieuwe robotconfiguratie is gestreefd naar zo veel mogelijk uniformiteit en standaardisatie. Niet alleen kan dan gunstiger worden ingekocht, ook heeft dit een positief effect op de uiteindelijke verkoopprijs, aldus Beentjes. De nieuwe robotconfiguratie is dit najaar geïnstalleerd bij de Franse klant. Een investering die in circa twee jaar volledig is terug te verdienen, zo claimt Tebulo.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics