‘Nederlandse toeleveranciers horen thuis in de Champions League van de maakindustrie’

0

De maakindustrie is een van de parels van de Nederlandse economie. De industriële sector heeft inmiddels meer dan 1 miljoen banen en is goed voor zo’n 12% van het Nederlands BBP. En ook de toekomst ziet er goed uit. Diverse specialisten waaronder ABN Amro en ING Bank verwachten de komende jaren mooie groeicijfers. Maar hoe zorgen we ervoor dat de Nederlandse maakindustrie toonaangevend blijft? Voor NEVAT, de branchevereniging voor toptoeleveranciers in de maakindustrie, is het toverwoord innovatie. Met Kees de Schipper, directeur NEVAT, duiken we erin.  

Nederlandse toeleveranciers in de Champions League van de maakindustrie

NEVAT ziet een enorme versnelling in productontwikkeling en marktadoptie van technologische innovatie. “Onze leden realiseren zich steeds meer dat zij móeten innoveren om voorop te blijven lopen”, aldus Kees de Schipper. “Wekelijks zien wij de mooiste product- en procesinnovaties met een exponentieel groeipotentieel. Met recht kunnen wij zeggen dat Nederland opereert in de Champions League van de maakindustrie”.

‘Natuurlijk is dit geen reden om achterover te leunen. Termen als Smart Industry, Industry 4.0 en Internet of Things staan standaard op de boardroom agenda van onze leden’. Recentelijk publiceerde het Financieel Dagblad het bericht dat Nederland achterop dreigt te raken op andere industriële landen. Zo zijn de investeringsverwachtingen in innovatie volgens een onderzoek van PwC onder maakbedrijven in andere landen hoger. Kees is het daar niet mee eens: ‘wij herkennen dat beeld onder leden, en daarmee een groot deel van de Nederlandse maakindustrie, niet. Onze kracht ligt juist in innovatie én in samenwerking. En juist samenwerking staat aan de basis van innovatie. Onder onze leden en hun klanten worden steeds meer samenwerkingen gevormd. In de keten, maar ook op het gebied van productinnovatie’.

Vooruitgang in levenden lijve ervaren

‘We herkennen en erkennen de toonaangevende innovatie rol die we spelen in de Nederlandse economie. En om dit kracht bij te zetten, organiseren wij dit jaar voor het eerst een kerstevent waar toonaangevende sprekers, waaronder Yuri van Geest, en ondernemers uit ons eigen netwerk, hun visie geven op innovatie in de maakindustrie. Dit event gaan we jaarlijks herhalen en zo blijven we vooruitgang zien en ervaren we het in levenden lijve. Hoewel het aantal kaarten beperkt is, en NEVAT-leden voorrang krijgen, nodig ik iedereen van harte uit zich bij ons te melden voor dit event’.

NEVAT geeft nieuwe talenten écht een podium

Hoewel innovatie in de maakindustrie essentieel is, zijn het vooral start-ups, jonge nieuwe en snelgroeiende bedrijven, die in het nieuws komen. Hoe zit dat? Kees vervolgt: ‘innovatie gebeurt overal en soms vinden de beste innovaties juist búiten de gevestigde orde plaats. En juist daarom omarmen wij innovaties van start-ups net zo graag als innovaties van onze leden’. NEVAT voegt daad bij het woord met de organisatie van Talent Hunts op 1 november. Leden en niet leden kunnen zich met hun innovatieve idee  aanmelden om zo hun idee te pitchen aan een toonaangevend publiek. Hoewel de twee winnaars ook een podium krijgen op het event Celebrate Exponentiality, ligt de nadruk op die dag vooral op hoe de ideeën verder ontwikkeld kunnen worden en welke samenwerkingspartners willen helpen. Juist dat is de kern van innovatiesucces zoals NEVAT het ziet. Immers de slagingskans van een innovatie wordt voor 25% bepaald door de technologische-en voor 75% door de sociale innovatie.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.