Nederland koploper in fotonica

0

Glasvezel, zelfrijdende auto’s en robots die een operatie uitvoeren; de toepassingen van fotonica komen steeds dichterbij de consument. Veel van deze unieke kennis en expertise, komt uit Twente. Onze regio heeft niet alleen de fotonica-talenten in huis van Universiteit Twente en Saxion, maar ook de faciliteiten en expertise voor baanbrekend onderzoek. En dankzij ons uitstekende ondernemersklimaat groeien fotonica-startups uit tot succesvolle bedrijven met wereldwijde impact. Zo speelt Twente een leidende rol bij het vasthouden van de Nederlandse positie als koploper in fotonica.

Op 14 juni, tijdens het internationale congres World Technology Mapping Forum on Photonics in Den Bosch, ondertekenden de provincies Overijssel, Noord Brabant en Gelderland de intentieverklaring Fotonica. Deze ondertekening draagt bij aan de gezamenlijke inspanning van bedrijven en instellingen in deze provincies om kansen op de wereldwijde opkomende fotonicamarkt te verzilveren. Lees het persbericht over het ondertekenen van de intentieverklaring van Photonics.

Maak kennis met fotonica in Twente

De wereldwijde markt voor fotonica ontwikkelt zich razendsnel. De verwachting is dat het in 2025 al 615 miljard euro bedraagt. En daar stopt de groei niet. De Europese Commissie heeft fotonica aangemerkt als Key Enabling Technology (KET), waardoor forse investeringen in onderzoek en ontwikkeling mogelijk zijn vanuit het programma Horizon2020. Met investeringen vanuit de overheid, waaronder provincie Overijssel, het onderwijs en het bedrijfsleven, werkt Twente versneld aan het versterken van haar unieke positie en het vergroten van de werkgelegenheid rondom fotonica. Daarin trekt ze op met de aanwezige kennisinstellingen en hightechbedrijven uit Twente, maar ook met vele nationale partners. Deze samenwerkingen zorgen ervoor dat Nederland voorop blijft lopen in de ontwikkeling, productie en toepassing van geïntegreerde fotonica.

Fotonica in Nederland

De fotonische industrie in Nederland omvat de complete supply chain die zich bezighoudt met:

  • de productie van fotonische componenten en systemen,
  • applicaties voor de eindgebruikers,
  • de productieprocessen om componenten te fabriceren,
  • de machinebouwers voor de zogenaamde front-end en back-end processing,
  • dienstverlening,
  • en de ontwikkeling van nieuwe fotonische technologie.

Bedrijven en kennisinstellingen, met name uit Noord-Brabant en Overijssel, hebben zich verenigd in PhotonDelta. Daarmee zijn ze een zichtbare en herkenbare partner voor buitenlandse overheden, bedrijven en instellingen en versterken de kennispositie van Nederland op dit terrein.

Trots op de aanwezige fotonica in Twente

Twente koestert fotonica. Met baanbrekend onderzoek bij instituten zoals Mesa+ en marktleiders zoals Lionix International en DEMCON Focal heeft Twente unieke kennis en expertise in huis. En daar komt continu nieuw talent bij. Dankzij de fotonica-opleidingen van Universiteit Twente en Saxion geven jonge fotonicaspecialisten een boost aan nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast spelen de organisaties die ondernemerschap en innovatie in de regio stimuleren, Oost NV en Novel-T, een cruciale rol bij de groei van het aantal succesvolle fotonicabedrijven. Bijvoorbeeld met funding voor haalbaarheidsonderzoek van fotonicaoplossingen uit het Europese programma ROCKET . De oplossingen die ondernemers in Twente ontwikkelen verbeteren onze gezondheid en veiligheid: denk aan vroegtijdig opsporen van ziekten, precisie inspectie van medische apparatuur en bijvoorbeeld naaldloos injecteren. En daar komen voortdurend nieuwe toepassingen bij.

Baanbrekend onderzoek naar fotonica

Optica- en fotonica-onderzoek in onze regio vindt plaats bij het Mesa+ Nanolab, het Fraunhofer Project Centre en het Max Planck Centre. Met de onderzoeksfaciliteiten van Mesa+ Nanolab en de High Tech Factory werken meer dan honderd onderzoekers aan fotonica. Ze bekijken toepassingen, zoals lab-on-a-chip diagnostics, 5G-datacommunicatie, nanophotonic energy transfer en nano-productietechnologie.

De onderzoeksinstituten werken nauw samen met bedrijven uit de regio: van ontwerp tot productie.

Succesvolle startups en volwassen spinoffs

LioniX: ontwikkelde leidend platform

Een van de belangrijke trekkers van geïntegreerde fotonische systemen is LioniX International uit Enschede. Deze bundeling van spinoff-bedrijven van Universiteit Twente ontwikkelt sinds 2016 fotonische chips en toepassingen. Ze tekenden voor een van de drie leidende materiaalplatformen voor fotonische chips in de wereld: TriPleX. Met deze standaard ontwikkelen ze zelf toepassingen, maar ook vele andere onderzoekers en bedrijven gebruiken hun platform inmiddels. Een mooi voorbeeld van de toepassing die momenteel wordt bekeken, is de mogelijkheid om hartfalen eerder op te sporen.

DEMCON Focal: hoge nauwkeurigheid

Het bedrijf DEMCON Focal ontwerpt optische systemen die moeten voldoen aan hoge nauwkeurigheidseisen, zoals bijvoorbeeld high-end cameraobjectieven en belichtingen in medische systemen. Daarnaast ontwerpt Focal systemen voor visiondefectherkenning dat op micrometerniveau defecten kan herkennen en classificeren. Net als LioniX heeft Focal een leidende rol in de markt voor optische systemen.

Fotonische diagnostiek naar de huisartspraktijk

Onder leiding van wetenschapper Sonia García Blanco van Mesa+ onderzoekt de UT samen met vijf bedrijven een bruikbaar fotonisch systeem voor de snelle detectie van biomarkers. Wat je daarmee kan? Bijvoorbeeld een huisarts een hanteerbaar apparaat bieden om diabetes vast te stellen. De betrokken bedrijven zijn fotonicatoolingleverancier Phoenix uit Enschede, de eveneens Enschedese medische-diagnostiekstart-up Biovolt, fotonicaspecialisten Technobis uit Alkmaar en VTEC uit Eindhoven, en Medlon, dat bloeddiagnostiekdiensten verzorgt voor huisartsenpraktijken.

Steun voor startups in fotonica

Naast subsidie voor het ontwikkelen van toepassingen en producten in key enabling technologies, krijgen bedrijven in de regio ook ondersteuning bij de start van hun bedrijf. Zo ontvingen de fotonica-startups Dovideq MedicalNext Scan TechnologyHyBriScan en Solmates een Novel-T Top-regeling. De ondersteuning aan bedrijven in het TOP-jaarprogramma is breed en bestaat onder andere uit begeleiding bij business development, juridisch advies, communicatieadvies, netwerken en een renteloze lening.

Twentse bedrijven actief in fotonica

Startups in fotonica

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics