Meyn: ‘We moesten al in een vroeg stadium concrete informatie geven’

0

Hoe haal je een miljoenenopdracht binnen? Door een optimale, state-of-the-art aanbieding te doen natuurlijk, maar ook door véél geduld uit te oefenen, een hoop energie erin te steken, heel vaak op en neer te reizen naar de klant en te zorgen dat het vertrouwen en het goede gevoel er is. Zo scoorde Meyn Food Processing Technology uit Oostzaan de order voor een nieuwe slachtlijn (waarde ‘tussen de 10 en 20 miljoen euro’) van Norsk Kylling in Noorwegen. De eerste steen van de ultramoderne fabriek moet nog worden gelegd. ‘Zo’n greenfield-project kom je niet elk jaar tegen, aldus area salesmanager Aize Land.

Meyn: levert slachtlijn voor volledig nieuwe, best-in-class fabriek Norsk Kylling 

De inkt van het contract is nauwelijks droog, maar er wordt in Oostzaan al druk geëngineerd aan de nieuwe slachtlijn voor Norsk Kylling. Het heeft jaren geduurd voordat het zover was. Al in 2016 kwam Norsk Kylling bij Meyn met plannen voor een nieuwe fabriek. Wat heet: het moest de best-in-class slachterij in Europa worden, qua dierenwelzijn, duurzaamheid, energieverbruik, hygiëne, onderhoud en rendement (in dit geval: hoeveel vlees er van een geslachte kip af komt). De huidige slachterij van Norsk Kylling in Støren zit op 9.000 kippen per uur, dat moet naar 15.000 stuks per uur. Daarbij willen de Noren zo weinig mogelijk mensen aan de lijn hebben, want die zijn moeilijk te vinden en duur. Dus moet alles zo veel mogelijk geautomatiseerd verlopen. Met een zo gering mogelijke footprint wat betreft CO2-uitstoot.

Aize Land is accountmanager bij Meyn voor onder meer Scandinavië, Italië en Australië. Zeer uiteenlopende landen, zo lijkt het, maar ‘ze hebben allemaal een sterke focus op veiligheid en technologie en op een sterk geautomatiseerde productie’. Foto’s: Meyn

Andere eigenaar

‘Norsk Kylling is al langer klant van Meyn’, vertelt Aize Land. ‘Ze hebben in Støren diverse apparatuur van ons staan voor hun primair proces, soms ook tweedehands. Een jaar of zeven geleden zijn ze overgenomen door de Noorse supermarktketen REMA 1000 en sindsdien is er een groot veranderproces op gang gekomen. Ze hebben nu ook een andere relatie met hun toeleveranciers. Voorheen deden ze aardig wat onderhoud zelf, in 2014 hebben we een service agreement getekend: onze specialisten doen gericht, preventief onderhoud, kunnen op afstand op de controlepanelen meekijken en geven advies. Meyn heeft sowieso 24/7 een helpdesk ter beschikking voor zijn klanten wereldwijd.’ Norsk Kylling zag de performance verbeteren. De samenwerking met Meyn is stevig en het onderlinge vertrouwen groeide.

Ideeën spuien

Meyn levert aan pluimveeverwerkingsbedrijven in meer dan honderd landen en was daarom één van de partijen die destijds benaderd werden om mee te denken over de nieuwe slachterij, die bij Orkanger in het midden van Noorwegen, niet ver van Trondheim, aan een fjord moet komen te staan. Een heel stel toeleveranciers moest eerst een globale offerte en lay-out indienen. Vervolgens werd een aantal van hen uitgekozen om mee te draaien in workshops in Noorwegen. Onder leiding van een Deense consultant moesten ze uitgebreid vertellen hoe zij de nieuwe slachterij zouden inrichten, wat voor technologie ze konden inbrengen, en hoe er volgens hen een optimaal rendement behaald zou kunnen worden. Aize Land: ‘Wij namen deel met een groepje specialisten van Meyn. In dezelfde workshop zaten vertegenwoordigers van Ishida, een van oorsprong Japans bedrijf met een vestiging in Groot-Brittannië, specialist in het verpakken van de kip aan het eind van de productielijn. We hebben samen oneindig zitten schuiven met machines, er kwamen allerlei ideeën op tafel. Het ging er zeer serieus aan toe, zo’n compleet nieuwe slachterij vanuit het niets bouw je niet zomaar. We moesten in die workshops al in een vroeg stadium concrete informatie geven.’ Norsk Kylling gebruikte de workshops heel slim om alle eigen wensen aan te scherpen. Aan de hand van de opgedane informatie schreven de Noren een tenderdocument met de exacte eisen en specificaties.

Eigen zalen en deuren

In november 2017 kwam er een officiële Request for Tender. Net na de jaarwisseling van 2017-2018 leverde Meyn zijn aanbiedingsdocument in en volgde er nog een presentatie in Noorwegen. Eind januari startten de eerste prijsonderhandelingen. ‘In zo’n tender wordt erg veel gevraagd, je kunt als aanbieder niet overal ja op zeggen, dus werk je met een deviation list: wat kunnen we wel of niet leveren.’

De Meyn Rapid Plus Breast Deboner wordt onderdeel van de nieuwe productielijn.

De data staan in het geheugen van Aize Land gegrift: op 19 en 20 februari waren de eindonderhandelingen, in een hotel in Trondheim met nog steeds meerdere gegadigden. Meyn moet het in dit soort procedures veelal opnemen tegen bekende concurrenten, waaronder Marel Stork Poultry Processing uit Boxmeer en Linco Food Systems uit Denemarken. ‘We hebben elkaar in het hotel niet gesproken, wel gezien. Dat ging allemaal in eigen zalen en via eigen deuren. De klant had er ook geen belang bij dat we elkaar tussendoor zouden spreken. Het is één groot onderhandelingsspel, op technologie, op prijs. Wij waren opnieuw met een forse delegatie vanuit Meyn vertegenwoordigd, inclusief de verkoopdirecteur en degene die het project nu trekt.’

Goede borrel

Toen viel in dat Noorse hotel de beslissing: twee van de drie onderdelen van de tender waarop Meyn had ingeschreven, waaronder het grote primary processing-deel, gingen naar Meyn. Het gaat om alles na de aanvoer van de kippen van opfokboerderijen, dat wil zeggen de hele processing aan de slachtlijn: het ontveren, schoonmaken, koelen, automatisch opdelen in vleugeldelen, borstdelen en poten, ontbenen, verdelen op gewicht en kwaliteit door vision technology, et cetera. En vanzelfsprekend zit er ook weer een servicecontract aan vast. Voor het verwerken en verpakken daarna werd het Deense Cabinplant geselecteerd, een concurrent van Ishida waarmee Meyn in de workshop zat. ‘Je hebt gedurende zo’n proces geen idee naar wie de opdrachten uiteindelijk gaan en of er wat terugkomt voor alle inspanningen. Misschien ga je met lege handen naar huis. We hebben naderhand in het hotel een goede borrel gedronken’, aldus Aize Land. Meyn is gekozen om zijn uitstekende naam in de wereld, denkt hij. ‘We bouwen technologisch hoogwaardige lijnen en leveren uitgebreide ondersteuning. We hebben de lijn volgens de stand van zaken van dat moment verkocht, maar nemen alle innovaties van nu natuurlijk mee.’

100 procent

Inmiddels zit Meyn midden in de engineeringsfase, de klant wil alle ontwerpen in 3D aangeleverd krijgen. Het terrein bij Orkanger is bouwrijp en de eerste steen wordt weldra gelegd. Najaar 2020 gaat Meyn leveren, voorjaar 2021 worden de installaties opgebouwd en getest. ‘Ik ben meer dan twee jaar intensief met dit traject bezig. Dit doe je voor 100 procent of je doet het niet. Zo’n bijzonder greenfield-project kom je niet elk jaar tegen, het gaat meestal om vervanging van oude lijnen of uitbreiding op een bestaand terrein van de klant. Dit wordt voor ons ook een belangrijk referentieproject, waar we nieuwe klanten mee naartoe kunnen nemen. Norsk Kylling vindt dat prima, ze produceren voor de eigen markt: de productie daar is duur, vlees is duur, exporteren doen ze niet of nauwelijks. Iedereen mag komen kijken.’

Kjell Stokbakke

Duurzaam en ethisch

‘Het is onze droom om een ​​fabriek te bouwen die niet alleen kip van de hoogste kwaliteit en de laagste prijs voor klanten garandeert, maar ook op alle niveaus ethisch en duurzaam is’, aldus Kjell Stokbakken, ceo van Norsk Kylling. ‘De consument wil gezonde producten, traceerbaar en duurzaam geproduceerd.’ Norsk Kylling werkt nauw samen met zo’n 150 lokale boeren. Pluimveebedrijven in Noorwegen zijn veelal kleinschaliger dan in Nederland.

De ultramoderne productiefaciliteit moet een zeer lage footprint hebben qua energieverbruik en CO2-uitstoot. Samen met TrønderEnergi en GBS ontwikkelt Norsk Kylling een intelligent energiesysteem. Voor allerlei leveranties zijn contracten afgesloten met vooraanstaande partijen in Europa, naast Meyn gaat het bijvoorbeeld om Norwegian Dynatec, JBT FoodTech, Marel en Cabinplant. De fabriek vormt het beginpunt van een nieuw industriecluster in het gebied met een totale investering van 185 miljoen euro.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.