Meetfase drijvende zonnepanelen, hoe effectiviteit zijn zonne-energie systemen op zee.

0

Afgelopen half jaar zijn drijvende zonnepanelen op de Slufter in de Maasvlakte gelegd. Deze zeer uitdagende locatie met golven boven de 1 meter is nu de meetfase ingegaan.

Tijdens de meetfase wordt gekeken hoe effectief het systeem is bij deze golfslag en hoeveel zonne-energie wordt gemeten. De test loopt tot de zomer, de resultaten worden eind 2018 bekend gemaakt.

Foto Provincie Zuid Holland

Drijvende zonneparken is een relatief nieuwe uitvoeringsvorm van grootschalige opwekking van zonnestroom. De belangrijkst motivatie voor deze toepassing is de uitbreiding van geschikt en beschikbaar areaal (naast land en grote daken) voor zonneparken. Nederland is tenslotte een waterland. Wateroppervlaktes zoals irrigatiebekkens, baggerdepots, zandwinplassen en bassins bij zuiveringsinstallaties kunnen ingezet worden voor opwekking van zonne-energie. Een andere manier om waterareaal in te zetten is door middel van nieuw gecreëerde eilanden (bijvoorbeeld in het Markermeer) met diverse bestemmingen, waaronder zonne-energie. Op de lange termijn worden ook zonneparken op zee technisch en economisch haalbaar, bijvoorbeeld in combinatie met offshore wind-parken.

Zijn we het enige land?

Wereldwijd ontwikkelt de markt voor drijvende zonneparken zich sterk. Circa 97% van het huidige geïnstalleerd vermogen bevindt zich in
China en Japan. Het Nationaal Consortium Zon op Water bestaat uit 33 partijen (overheden, kennisinstellingen en bedrijven)
met als doel om 2 GWp drijvende zonneparken te realiseren in Nederland tussen nu en 2023. Daarmee kunnen 300.000 aardgasloze huizen van energie worden voorzien.

Deelnemers

De volgende organisaties maken deel uit van het consortium: Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, SEAC, provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Overijssel, gemeente Rotterdam, kennisinstellingen ECN, TNO en KNMI, energiebedrijf Eneco, netwerkbedrijven Alliander, Enexis en Stedin, STOWA, 7 waterschappen, 4 drinkwaterbedrijven, Texel4Trading, Wattco, Sunprojects en Sunfloating Solar.

Consortium Zon op Water

Eind 2017 hield het Nationaal Consortium Zon op Water zijn tweede sympo-
sium. Deze keer vond het symposium plaats op de High Tech Campus in Eindhoven en was SEAC de gastheer. SEAC is een onderzoekscentrum gericht op systemen en toepassingen van zonne-energie.

Sprekers waren onder andere Jaap Baarsma, voorzitter van Holland Solar en Simon Kamerbeek van Alliander.

Eén van de projecten onder regie van het Nationaal Consortium Zon op Water is de zogenaamde vergunbaarheidsstudie. Rick Wortelboer van Deltares gaf een overzicht van alle aspecten die te maken hebben met vergunningverlening voor drijvende zonneparken. De vergunbaarheidsstudie is naar verwachting in het voorjaar van 2018 beschikbaar.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics