LINK Magazine’s DISCA’19: Mevi en MTA beste toeleveranciers, Bronkhorst High-Tech wint Customer Award

0

LINK Magazine’s DISCA’19: uitbesteders en toeleveranciers kiezen hun beste ketenpartner

Mevi en MTA zijn uitgeroepen tot de beste industriële toeleveranciers 2019 van Nederland. Dat gebeurde gisteravond tijdens een drukbezochte bijeenkomst op landgoed Mereveld in Utrecht. Bronkhorst High-Tech won de award voor de Best Customer.

De Dutch Industrial Suppliers & Customer Awards 2019 (DISCA’19), een initiatief van LINK Magazine in samenwerking met ING en ISAH Business Software, werden voor de achttiende keer in successie uitgereikt.

Patrick Geerts, managing director en eigenaar van MTA. Winnaar Best Knowledge Supplier 2019/2020. Foto © Sam Rentmeester .

Nominaties

Uniek aan de awards is dat bedrijven door hun klanten of toeleveranciers worden genomineerd. Ook dit jaar was de deelname groot met in totaal 386 nominaties. Uitbesteders nomineerden 188 toeleveranciers in de twee categorieën Best Knowledge (93) en Best Logistics (95). In de categorie Best Customer werden 198 uitbesteders voorgedragen. Onder de genomineerde bedrijven werden er 30 in twee categorieën genomineerd.

Net als voorgaande jaren speelde het publiek, grotendeels bestaande uit industriële ondernemers en managers in de sfeervolle Boerderij Mereveld in Utrecht, een beslissende rol bij de uiteindelijke keuze van de winnaars. Ze kregen de keus uit telkens twee door de vakjury voorgedragen finalisten en konden na live pitches door managers van de nominerende bedrijven met hun smartphone op één kandidaat stemmen.

Best Knowledge

 In de categorie Best Knowledge overleefden 29 bedrijven de eerste schifting, omdat ze door twee of méér uitbesteders waren genomineerd. In deze categorie vallen Nederlandse leveranciers met een eigen R&D en engineering die met hun kennis waarde toevoegen aan het eindproduct van de klant. Na een uitgebreid assessment bleven vijf finalisten over van wie MTA uit Helmond en de Technobis Group uit Alkmaar de beste juryscores haalden. Na twee live pitches gaf een internetstemming in de zaal uiteindelijk de doorslag in het voordeel van MTA.

‘Ik ben enorm trots en blij. Het is voor ons een uitdagend jaar geweest, waarin we flinke stappen gezet hebben. We zijn hard gegroeid, hebben een nieuw pand betrokken. Dan is dit de kers op de taart!’, aldus Patrick Geerts, managing director en eigenaar van MTA, met de award onder de arm vanaf het podium.

Koen in ’t Ven, director sales & operations bij Mevi Foto © Sam Rentmeester .

Best Logistics

In de categorie Best Logistics haalden 25 bedrijven de tweede ronde. In deze categorie Nederlandse bedrijven die uitblinken in de logistiek en daarmee hun klant ontzorgen. Na een uitgebreid assessment bleven zes finalisten over van wie Mevi Fijnmechanische Industrie uit Helmond en IFM Electronic uit Harderwijk de beste juryscores haalden. Na twee live pitches gaf het oordeel van de het publiek de doorslag. Mevi kwam als eerste uit de bus.

‘Met het team kijken we naast het gewone werk constant waar verbetering mogelijk is. Schitterend dat de prestatie van de club om het maximale te doen voor de klant zo bevestigd wordt’, zegt Koen in ’t Ven, director sales & operations bij Mevi.

Best Customer

In de categorie Best Customer gaat het om Nederlandse uitbesteders die als oem’ers (original equipment manufacturers) of system supplier eindproducten of complete modules daarvan ontwikkelen en produceren. Zij worden door hun toeleveranciers beoordeeld op zaken als openheid over de kostprijsopbouw en forecast, communicatie en de ruimte die ze hun toeleveranciers geven voor het inzetten van hun eigen specialisme. 48 ‘Customers’ haalden na de eerste schifting de tweede ronde waarna vijf finalisten overbleven. De beste jurybeoordelingen kregen de uitbesteders Tembo uit Kampen en Bronkhorst High-Tech uit Ruurlo. Na opnieuw twee live pitches viel de keuze van het publiek op Bronkhorst High-Tech.

directeur Bronkhorst High-Tech Henk Tappel Foto © Sam Rentmeester .

‘Ik ben enorm blij met de prijs. Het is leuk om met toeleveranciers te sparren. Dat komt niet altijd goed over, maar dient een goed doel: Bronkhorst succesvol te maken. Daar zijn we met z’n allen mee bezig, als wereldspeler nog steeds klein denkend in de Achterhoek’, aldus directeur Henk Tappel.

Winnaar en runner-up BEST KNOWLEDGE 2019

MTA

Machinebouwer MTA uit Helmond werd in 2002 opgericht en levert mechatronische systemen aan producenten in de grafische- en verpakkingsindustrie, foodprocessing en farmaceutische industrie. MTA werkt samen met zowel lokale toeleveranciers als bedrijven uit de lagelonenlanden in Oost-Europa en Azië. MTA ontwikkelt samen met klanten, maar optimaliseert ook bestaande systemen. Het bedrijf kwam in het nieuws met de ontwikkeling van een zelf ontwikkelde verwerkingsmachine voor gebruikt plastic en een industriële metaalprinter. Er werken nu ruim 80 mensen van wie een deel in de vestiging in Roemenië. Dit jaar is een nieuw bedrijfspand in Helmond betrokken.

MTA, eerder in de finale, is volgens de jury ‘een systemsupplier die bereid is over een lange periode risicodragend te investeren in ontwikkeling van de klant. Het bedrijf is zeer goed op de hoogte van uiteenlopende technologische innovaties en wil graag vanaf de eerste schets met de klant meedenken. MTA is sterk in eerste proto’s en seriebouw.’

Technobis

Technobis ontwikkelt en maakt in Alkmaar zeer nauwkeurige optische meet- en sensorsystemen, vooral bedoeld voor de vliegtuigindustrie, hightech en medische apparatuur. Het bedrijf werd opgericht in 2008, focuste aanvankelijk vooral op motion control maar geldt nu als voorloper op het gebied van optische systemen. Te gebruiken bijvoorbeeld in chipmachines, helikopters, drones, operatierobots. Er werken 25 mensen, maar de verwachting is dat dit aantal snel oploopt naar 160 komend jaar.

De jury karakteriseert Technobis als een ‘sterk technologie-gedreven onderneming die beschikt over goede faciliteiten voor ontwikkel- en fabricage-activiteiten. Technobis kan heel goed mee-ontwikkelen met de klant en die voorzien van betere, eenvoudigere oplossingen, bestaande uit minder onderdelen en – vaak – goedkoper. Intelligente oplossingen die cruciaal kunnen zijn voor het goed functioneren van het eindproduct van de klant. Het bedrijf is gefocust op het helpen van de klant, het vastleggen van de afspraken in contracten is secundair.’

Overige finalisten in deze categorie:

Festo (Delft), B & R Industriële Automatisering (Breda), AMT Group (Etten-Leur)

 

Winnaar en runner-up BEST LOGISTICS 2019

 MEVI

Mevi Fijnmechanische Industrie uit Helmond is een veelzijdig ontwikkelaar en producent van machines, apparaten, modules en precisie-onderdelen. Het bedrijf heeft alle disciplines in eigen huis, inclusief engineering, verspaning en testequipment. Mevi begon in 1967 in het Brabantse Mierlo als producent van onderdelen voor draai- en freesbanken. Tot de klanten behoorden Philips en Océ. In 1988 verhuisde Mevi, inmiddels gespecialiseerd in de fijnmechanische industrie, naar Helmond en kwamen er vestigingen bij in België en Tsjechië. Nu beheerst Mevi de complete supplychain en wordt geleverd aan klanten in de food, halfgeleider, medische industrie en machinebouw. Er werken 110 mensen.

De jury kenschets MEVI als ‘heel leverbetrouwbaar. Het bedrijf beheert de supply chain op kundige wijze en wordt nooit verrast door obsolete koopdelen. Anticipeert goed op klantvraag, denken desgevraagd mee met de engineers van de klant. Kracht van dit bedrijf zit ‘m echt in de medewerkers die de onderneming lang trouw zijn.’

IFM

IFM Electronic uit Harderwijk maakt deel uit van het Duitse IFM, een onderneming met ruim 7000 medewerkers, gevestigd in 85 landen en met een jaaromzet van tegen de 900 miljoen euro. IFM ontwikkelt en produceert duizenden sensoren voor de verpakkings- en levensmiddelenindustrie, automotive en de maakindustrie. Voorbeelden zijn sensoren voor 3D-objectherkenning, RFID-systemen en magneetmeetsystemen. In Harderwijk is de Europese verkoop- en distributieorganisatie gevestigd. Het bedrijf bestaat dit jaar 50 jaar.

De jury noemt IFM, in 2016 ook al finalist, een bedrijf dat ‘ver boven andere leveranciers in dit segment uitsteekt. IFM kan goed uit de voeten met grillig bestelgedrag van de klant, versneld leveren is zelden een probleem, prijzen zijn marktconform. IFM is actief in het aandragen van innovaties en het uitnodigen van klanten daar tests mee te draaien.’

Overige finalisten in deze categorie:

Cimar Electronics (Veenendaal), TTI (Eindhoven) en Solar Nederland (Alkmaar), ROBA Metals (IJsselstein)   

 

Winnaar en runner-up BEST CUSTOMER AWARD 2019

Bronkhorst

Bronkhorst Hi-Tech ontwikkelt en fabriceert instrumenten voor het meten van gas- en vloeistofdoorstroming. Sinds de oprichting in 1981 levert het bedrijf standaard producten zoals flowmeters, regelaars, ventielen en doseersystemen maar ook klantspecifieke oplossingen. Bronkhorst is in Europa marktleider en heeft behalve de hoofdvestiging in Ruurlo nog negen vestigingen in Europa en distributeurs in 30 landen. Er werken in totaal 600 mensen van wie 450 in Ruurlo. Bronkhorst investeert structureel in innovatie en heeft ruim 100 mensen aan het werk op de R&D-afdeling. Het bedrijf beschikt over eigen labs en cleanrooms. Afnemers zijn actief in onder meer de medische wereld, chemie, olie en gas, halfgeleiders en voeding en farma.

Bronkhorst, twee keer eerder in de finale, gooide om verschillende redenen hoge ogen bij de jury: ‘Een bedrijf dat niet alleen zegt maatschappelijk verantwoord te ondernemen, maar dat ook werkelijk doet. Ook een bedrijf dat zijn toeleveranciers in een vroeg stadium betrekt bij nieuwe ontwikkelingen en de roadmap met ze deelt. Dit klantbedrijf wordt gekenmerkt door doeners: ze blijven niet te lang denken over een ontwikkeling, maar laten die produceren en stellen waar nodig bij. Een iteratief proces dat investeringen vraagt,

Tembo

Tembo staat voor een wereldwijd opererende groep van 14 bedrijven. Aan de basis van het in Kampen gevestigde bedrijf ligt een door Hendrik van der Sluis opgericht sigarenfabriekje, ruim 100 jaar geleden. De generaties na de oorlogen specialiseerden zich naast de productie van sigaren eerst in de renovatie van machines en later op het zelf ontwikkelen en bouwen van machines, onder meer voor de agrarische markten. Sinds 2013 is de focus na diverse overnames verder verbreed. Nu werken er ruim 1100 mensen bij Tembo in Nederland, Polen en de Dominicaanse Republiek. De onderneming zet sterk in op duurzaamheid en ontwikkelde onder meer een machine voor het maken van papieren rietjes.

Tembo haalde eerder de tweede ronde. De jury: ‘Een bedrijf dat nieuwe businessmodellen moet ontwikkelen en dat ook met volle overgave doet met nieuwe machines voor compleet nieuwe markten. Tembo weet dat het dat niet alleen kan en zet dan ook op doordachte wijze toeleveranciers in. Die krijgen de ruimte mee te ontwikkelen zodat hun specialistische kwaliteiten goed tot hun recht komen en bijdragen aan de waardeverhoging en kostprijsverlaging van het eindproduct. De samenwerking verloopt vooral informeel, met toeleveranciers wordt op dezelfde open en directe wijze gecommuniceerd als met de eigen mensen. Ook over de prijscalculatie, de planning en de forecast wordt open gecommuniceerd.’

Overige finalisten in deze categorie:

IMS (Almelo), Vencomatic Group (Eersel), Holmatro Hydraulics(Raamsdonksveer)

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics