Lightmotif OP3 machine in gebruik genomen bij launching customer Philips.

0

Philips heeft in de eerste helft van 2018 in Drachten de nieuwe Lightmotif OP3 machine in gebruik genomen. Met deze 5-assige machine voor lasermicrobewerken worden prototypes voor scheersystemen vervaardigd, gereedschappen bewerkt en matrijzen van micro-texturen voorzien. De machine gebruikt een ultrakortepulslaser (picoseconde laser), waarmee verschillende materialen zeer nauwkeurig en zonder nadelige warmte-effecten bewerkt kunnen worden door ablatie (plaatselijke verdamping van het materiaal). Hiermee kan Philips bestaande bewerkingsprocessen verbeteren en nieuwe toepassingen ontwikkelen.

De machine die Lightmotif hiervoor heeft geleverd is speciaal ontwikkeld voor laser-frezen en laser micro-textureren op gekromde oppervlakken. Met laser-frezen worden micrometer-nauwkeurige kamertjes en structuren vervaardigd in uiteenlopende materialen, waarbij de hardheid van het te bewerken materiaal geen belemmering vormt. Deze bewerking wordt onder andere voor het maken van nauwkeurig gevormde prototype onderdelen en gereedschappen gebruikt. Laser micro-textureren wordt gebruikt om bijvoorbeeld matrijzen van fijne oppervlaktetexturen te voorzien, die met de huidige technieken niet gemaakt kunnen worden. Deze fijne texturen kunnen zelfs functionele eigenschappen van oppervlakken veranderen, zo kan wrijving worden verlaagd of kunnen oppervlakken gemaakt worden die afstotend zijn voor water.

Met de koop van de OP3 machine start een intensieve samenwerking tussen Philips en Lightmotif . Lightmotif zal de applicatie-engineers in Drachten ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van nieuwe processen en toepassingen, en Philips zal de gebruikerservaringen naar Lightmotif terugkoppelen waarmee de machines en software verder verbeterd kunnen worden.

 Lightmotif:

Lightmotif, een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente en het M2i instituut, ontwikkelt productieoplossingen voor microbewerkingen gebaseerd op het gebruik van ultrakortepulslasers. Het bedrijf heeft sinds zijn oprichting in 2008 sterk geïnvesteerd in technologieontwikkeling, wat heeft geleid tot een flexibel machineconcept en control software die specifiek is ontwikkeld voor laser micro-bewerkingen. Met dit systeem kunnen ook grote en complex gevormde producten van nauwkeurige bewerkingen en structuren worden voorzoen. Voor deze ontwikkeling heeft Lightmotif in April 2018 de Laser Innovation Award gewonnen (Link).

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.