Lely Exos: Autonoom oogsten en voeren van vers gras levert meer melk op.

0

Lely lanceert het eerste concept voor het volledig autonoom oogsten en voeren van vers gras: Lely Exos. Hiermee kunnen melkveehouders een groot deel van hun graslandproductie inzetten als vers voer. Daardoor benutten ze de voederwaarde van hun ruwvoer beter en kunnen ze meer melk produceren van eigen grasland. Deze oplossing sluit volledig aan bij het circulair maken van het melkveebedrijf. Bovendien zorgt het systeem voor een besparing op arbeid en voerkosten.

“Goed ruwvoer is altijd belangrijk geweest voor de gezondheid en melkproductie van koeien. De Exos is een nieuwe doorbraak in de benutting van grasland. Een melkveehouder kan nu optimaal omgaan met zijn beschikbare grondstoffen. Vers gras heeft een 10 tot 20% hogere voederwaarde dan ingekuild gras omdat veel verliezen tijdens oogst, conservering en het voeren uitblijven”, aldus Korstiaan Blokland, Head of Innovations at Lely.

“Het unieke systeem is gebaseerd op een elektrisch aangedreven voertuig dat autonoom gras maait, laadt en in de stal uitdoseert. Exos biedt dag en nacht frequent vers gras aan. Dit bevordert de smakelijkheid en de vers grasopname. Zomerstalvoeren gaat uit van hetzelfde principe, maar is beperkt in mogelijkheden en erg arbeidsintensief. Omdat het systeem 24 uur per dag beschikbaar is, zijn arbeid en tijd geen beperkende factoren. Met Exos introduceert Lely een innovatie die volledig past in de transitie naar een duurzaam en circulair melkveebedrijf.”

Voordelen van vers gras

Het kostenvoordeel van automatisch vers gras voeren is aanzienlijk. Een melkveebedrijf dat meer vers gras benut, hoeft namelijk minder in te kuilen en kan besparen op krachtvoer en andere voeraankopen. Uit ervaringen op testbedrijven blijkt dat een melkveebedrijf tijdens het groeiseizoen, van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar, de helft van de ruwvoerbehoefte kan invullen met vers gras. Het voordeel kan oplopen tot meer dan 2 cent per liter melk.

De Lely Sphere N-Capture zorgt voor een onderdruk in de kelder en zuigt mestgassen af die onder en net boven de stalvloer ontstaan. Hierbij zit ook het restant van de gevormde ammoniak op het loopoppervlak en de kelder. Het filter in de N-Capture vangt de ammoniak af en zet deze, met behulp van zuur, om in circulaire kunstmest. De stalreinigingsrobot Discovery Collector, zuigt regelmatig de vaste mest op, houdt de stalvloer schoon en voert deze dikke fractie af naar een gekozen afstortplaats.

Techniek in het veld opnieuw ontwerpen

Deze volledig nieuwe benadering van gras bood de mogelijkheid om de maai- en oogsttechniek opnieuw te ontwerpen. Het systeem is afgestemd op de dagelijkse behoefte van de koe en ontwikkeld om het lange groeiseizoen van gras zo optimaal mogelijk te benutten. Dankzij het laag eigen gewicht en bodemvriendelijke techniek kan de machine vanaf het vroege voorjaar tot laat in het najaar maaien. De zorgvuldige manier van maaien zorgt dat het gras fris en smakelijk blijft.

Blijf op de hoogte van nieuws uit de industrie, Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar aan info@linkmagazine.nl

Combinatie met Vector

De Exos werkt samen met het automatisch voersysteem, de Lely Vector. Beide systemen verstrekken afwisselend vers gras en andere voercomponenten. De Exos bewaakt constant het aandeel vers gras in het rantsoen. Daarnaast verzamelt het systeem data in het veld, zodat de veehouder direct kan reageren op het actuele grasaanbod.

De volgende stappen in automatisch maaien en voeren

Als volgende stap onderzoekt Lely onder andere het plaats-specifiek doseren van vloeibare meststof met het systeem. Dit sluit aan bij het Lely Sphere systeem dat waardevolle circulaire meststoffen creëert.

De eerste prototypes van de Exos zijn operationeel op testboerderijen. Daar worden ze nog uitgebreid getest in de dagelijkse praktijk om zoveel mogelijk te leren over het autonoom oogsten van vers gras. De komende jaren zal Lely het systeem doorontwikkelen om het commercieel beschikbaar te kunnen maken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics