Klement Metaaltechniek investeert in hoogwaardige CNC-machines

0

Roy Klement bij de Hedelius Tiltenta T7 bewerkingscentrum:

Jaap Klement is ruim 35 jaar geleden als eenmansbedrijf in de verspaning (draaien en frezen), begonnen in een klein schuurtje. Na verloop van tijd kwam er ook een afdeling plaatbewerking bij en was Klement inmiddels verhuisd naar de Industriestraat. Ook een afdeling constructie, apparaat- en machinebouw werd toegevoegd en sinds die tijd noemt Klement zich een allround toeleverancier in de metaal. Klement is binnen de maakindustrie een jobber, dat wil zeggen dat het bedrijf geen eindfabricaten maakt, maar halffabricaten, met name voor de elektrotechnische industrie.

Siemon Bouma, Financial Controller at Klement Metaaltechniek B.V.

Net als vele andere bedrijven binnen Dutch TechZone merkt Klement dat op het gebied van personeel de spoeling steeds dunner wordt. Het bedrijf werkt met stagiaires van het Drenthe College. “We proberen ze wel aan ons te binden”, vertelt Siemon Bouma, de “rechterhand” van Roy Klement. “Op die manier krijgen we jonge werknemers direct uit de regio”. De aansluiting tussen school en werk is soms lastig, zo laat hij weten, maar mede door de komst van de Bedrijfsvakschool Techniek in Emmen is dat behoorlijk verbeterd.

De putkasten in de markt in Emmen waaruit de stroom voor de marktkooplieden komt, onderdelen van de tenten bij de Formule 1 en controle-apparatuur voor de Senseo-apparaten. Ze worden allemaal gemaakt bij Klement Metaaltechniek B.V. en Klement Special Products in Klazienaveen, een groeiend bedrijf binnen Dutch TechZone. Roy Klement, directeur van het bedrijf, is op dit moment druk doende beide bedrijven te verhuizen naar één locatie, de Industriestraat 33 in Klazienaveen, de locatie waar zijn vader Jaap Klement in bijna 35 jaar tijd een bloeiend metaalbewerkingsbedrijf heeft opgebouwd.

Adri Wischmann van Kennispoort Drenthe

Bij de laatste investeringen van Klement ging het om hoogwaardige CNC-machines: Okuma Multus B400II draaifreescombinatie en een Hedelius Tiltenta T7 bewerkingscentrum. Deze machines vragen een hoger denkniveau van de bedieners dan in het verleden. Een voorbeeld hiervan is de vijf-assige freesbank, een machine die manloos kan produceren. Bouma ziet hierdoor wel een verschuiving van MBO- naar HBO-personeel. Recent heeft Klement een CADCAM-pakket aangeschaft; één van de factoren die hebben geleid tot deze keuze was dat Stenden Hogeschool in Emmen met hetzelfde pakket, namelijk Siemens NX2, werkt. “Hierdoor zou er een goede aansluiting moeten zijn tussen opleiding en arbeidsmarkt”, aldus Siemon Bouma.

Directeur Roy Klement heeft onlangs gesproken met de innovatie-adviseurs Jan Jacob Hilberdink en Adri Wischmann van Kennispoort Drenthe. De innovatie-adviseurs zijn gevraagd mee te denken in het proces van samenvoeging van beide bedrijven. Door de verhuizing kwam bedrijfsruimte vrij. Deze ruimte is betrokken door een bedrijf van buiten de gemeente Emmen, waardoor de werkgelegenheid in Dutch TechZone is vergroot. Ook is Klement begonnen met een exportonderzoek. Omdat verschillende machines 24 uur per dag in bedrijf kunnen zijn, is het bedrijf op zoek naar een grotere afzetmarkt, mogelijk in het buitenland. Hiermee kan de bestaande capaciteit nog meer worden benut. Kortom, Klement is een bedrijf binnen Dutch TechZone dat in beweging is.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics