Kick-off Anoxia Europe met projectpartners

0
Boven: Tom Cornelissen, Karin Hollah, Maaike Büchner, Mariska Vos Onder: Michiel van Mil, Ralf Pulsfort, Christian Stahl

Boven: Tom Cornelissen, Karin Hollah, Maaike Büchner, Mariska Vos
Onder: Michiel van Mil, Ralf Pulsfort, Christian Stahl

Anoxia Europe heeft een methode ontwikkeld om productiedieren op een diervriendelijke methode te verdoven met stikstofschuim. Voor verdere ontwikkeling van deze techniek participeert Anoxia Europe in het INTERREG VA-programma Food2020. De focus ligt hierbij op de ontwikkeling van een schuimmondstuk en meet- en regelapparatuur voor high-expansion foam voor anoxiatoepassingen in de veehouderij.

Op vrijdag 29 januari vond de startbijeenkomst plaats waarbij de samenwerkingsovereenkomst is getekend tussen de lead partner Anoxia Europe BV en projectpartners Jos Pulsfort KG Lutten en AVT Innovation Services GmbH LG Düsseldorf. Anoxia richt zich samen met Agritechnics uit Doetinchem op optimalisering van de schuimmond, de Duitse partners op de toepassing in een onderzoeksruimte voor dierproeven.

Anoxia

Anoxia-schuim is een techniek om het leven van productiedieren op een diervriendelijke methode te beëindigen. Binnen 15 tot 30 seconden verliezen de dieren hun bewustzijn, om zo het einde van het leven van het dier zo dragelijk mogelijk te houden. Deze methode veroorzaakt weinig tot geen stress bij de productiedieren en is de meest diervriendelijke verdovingsmethode die in de wereld beschikbaar is.

De Anoxia Foam Techniek is vanaf 2006 al in ontwikkeling en in 2007 is er een EU-patent toegekend aan de methode. Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV ondersteunt Anoxia bij haar ontwikkeling. Zo heeft het bedrijf in het verleden financiering gekregen van StartLife en Gelderland Innoveert. Momenteel participeert het in het INTERREG VA-programma Food2020.

Food2020

DIL – Deutsches Institut für Lebensmitteltechniek coördineert Food2020 en voert het samen met acht partners uit het Duits-Nederlandse grensgebied uit. Naast Oost NV zijn dit in Nederland de ontwikkelingsmaatschappijen NV NOM, Industriebank LIOF, BOM en Stichting Food Valley NL. Aan de Duitse kant zijn NieKE – Landesinitiative Ernährungswirtschaft, FPI – Food Processing Initiative e.V. en GIQS bij het project betrokken.

Binnen de vijf thema’s van Food2020, inzet van nieuwe verwerkingsprocessen, duurzame productie van voedingsmiddelen, verbeterde arbeidsvoorwaarden, scholing van de medewerkers, behoud van deskundig personeel, ontvangen er in totaal 10 grensoverschrijdende innovatieprojecten subsidie. Daarnaast worden rond de vijf thema’s 25 haalbaarheidsstudies uitgevoerd waarin nieuwe technologieën voor MKB-bedrijven op hun technische haalbaarheid worden getoetst.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Ministerie van Economische Zaken, de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel, de Staatskanselarij Nedersaksen, en het Noordrijn-Westfaalse Ministerie van Economie, Energie, Industrie, Middenstand en Ambacht ondersteunen FOOD2020. De Eems Dollard Regio begeleidt het programmamanagement.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics