Industrie- und Handelskammern Nordrhein Westfalen organiseert op 20 september Außenwirtschaftstag.

0

Zuid-Limburg is voor slechts zes schamele kilometers verbonden met de rest van Nederland. Onze regio grenst voor het grootste deel aan België en Duitsland. Grensoverschrijdend ondernemen lijkt dus voor de hand liggend. Toch zijn er nog behoorlijk wat barrières te overwinnen. Met de organisatie van de Außenwirtschaftstag, proberen de Industrie- und Handelskammern Nordrhein Westfalen iedere twee jaar die hindernissen meer en meer weg te nemen. Op 20 september vindt deze Außenwirtschaftstag voor de eerste keer plaats in Aken.

Karin Sterk

“Nederland is de belangrijkste handelspartner voor Nordrhein-Westfalen”, zegt Karin Sterk van de Industrie- und Handelskammer (IHK), vergelijkbaar met de Nederlandse Kamer van Koophandel. “Maar er zijn nogal wat verschillen. Zowel qua cultuur als wet- en regelgeving. Bovendien weten ondernemers uit beide landen vaak niet zo goed waar ze moeten beginnen als ze plannen hebben om de Duitse of Nederlandse markt op te gaan.”

Ondernemersambassades

De Außenwirtschaftstag is bedoeld om ondernemers hierbij te helpen. Door kennis en ervaringen te delen, te discussiëren over actuele thema’s en door met elkaar in contact te komen. Hierbij gaat het overigens niet alleen om contacten tussen Nederland en Duitsland. Tijdens de Außenwirtschaftstag zijn zogenaamde ‘Auslandshandelhandelskammer’ – noemt het ‘ondernemersambassades’ – van maar liefst 60 landen vertegenwoordigd. “Deze Handelskammer helpen Duitse ondernemers om verder te komen in het buitenland, maar zijn tevens zeer nuttige contacten voor Nederlandse bedrijven.”

Naar elkaar brengen

Sterk en haar collega’s verbazen zich nog regelmatig wanneer ze zien dat Nederlandse ondernemers soms eerder lijken te kiezen voor business met de VS of Azië, in plaats van met Duitsland. “De nabijheid wordt niet altijd opgezocht”, constateert ze. “Dat is natuurlijk vreemd, want het is gemakkelijker om in Duitsland, en in Nordrhein-Westfalen in het bijzonder, zaken te doen. Maar door bekend te raken met bedrijven en instanties in Duitsland, door middel van dit evenement, kunnen we de verschillende landen juist nog meer naar elkaar toe brengen.”

Eerste stappen

De van elkaar verschillende wet- en regelgeving en de daarbij behorende bureaucratische rompslomp, wordt door ondernemers met internationale ambities vaak als struikelblok genoemd. “De Außenwirtschaftstag kan hier heel goed bij helpen”, verzekert Sterk. “Die regels kunnen we natuurlijk niet meteen veranderen op zo’n event. Maar door informatie en contacten te bieden, wordt het wel eenvoudiger om de eerste stappen te zetten. En die informatie en contacten zul je op 20 september vinden.”

Joost van den Akker, Provincie Limburg Foto: Provincie Limburg

Het event wordt gehouden in het Eurogress-congrescentrum in Aken. De hele dag door zijn er lezingen en discussie-panels, over bijvoorbeeld de laatste digitale trends, e-commerce, Brexit en data science. Daarnaast is er een grote netwerklunch én krijgen de deelnemers toegang tot een informatiebeurs, speciaal voor ondernemers, met meer dan 50 stands.

Opening door deputé

De Außenwirtschaftstag zal mede worden geopend door gedeputeerde Joost van den Akker van de Provincie Limburg. Hij spoort Limburgse ondernemers aan om naar Aken te komen: “Limburg is de meest internationale provincie van Nederland. Dat biedt kansen, voor werkgelegenheid en voor ondernemers. Niet alleen omdat ons afzetgebied wordt vergroot. Maar ook door kennis te delen en innovaties gezamenlijk op te zetten. Om dat te doen, moeten we elkaar wel over de grens weten vinden. Steeds vaker gaat dat vanzelf, maar soms kunnen we een handje helpen. Zoals op dit grensoverschrijdende ondernemersevent van de IHK NRW in Aken.”

Aanmelden voor de Außenwirtschaftstag kan hier.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.