Hoog-over Smart Industry Jaarevent gaat voorbij aan de ondernemer

0

‘Het digitaliseren van je onderneming, je producten en processen kun je als ondernemer niet alleen. Daar heb je elkaar voor nodig. Een computer kan een bijeenkomst als deze niet vervangen’, sprak Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Zij hield haar voordracht bij de aftrap van het Jaarevent Smart Industry dat dit keer gehouden werd in theater Gooiland in Hilversum. Ondanks dat even verderop de stad Utrecht werd afgesloten vanwege de terroristische aanslag, was het een goed bezocht congres.
De vraag was wel in hoeverre Keijzer de groep tot welke ze sprak daadwerkelijk in de zaal zat. Wie rondkeek in de wandelgangen ontwaarde vooral veel representanten van banken, ontwikkelingsmaatschappijen, werkgeversorganisaties en oud-ondernemers nu verbonden aan een van de fieldlabs waarmee Smart Industry de brug tracht te slaan naar de gewone ondernemer om die tot digitalisering te brengen. Behoudens KPN-ceo Joost Farwerck (die de wereldtopkwaliteit van de datanetwerken in Nederland nog maar eens onderstreepte) en Xander Steenbrugge van startup ML6 (die de tijd kreeg de betekenis van Machine Learning uit te leggen), waren ondernemers ook niet op het podium te vinden.
Daar vooral veel gedeputeerden die namens de vijf Smart Industry Regio Hubs, elk in een minuut of wat, mochten vertellen met welke projecten ze in hun regio al niet bezig waren. Veel positivisme over hun actieagenda’s, tenderregelingen en tech- en skillslabs die de industrie digitaler en dus flexibeler moet maken, bij behoud van veiligheid van de data. Al viel een enkele gedeputeerde wat uit de toon. Zoals Bert Pauli van Zuid, door te erkennen dat ‘het best lastig is’ ondernemers samen, complementair een digitaliseringslag te laten maken. En zoals Fred Hassert van Noord die, nadat hij kort de ambitie van zijn Smart Learning initiatief had geduid – het versterken van doorlopende leerlijnen – aangaf dat het niet meeviel concurrenten te laten samenwerken.
Ook in de decentrale Verdiepingssessies en Versnellingssessies waren het vooral de intermediairs die hun verhaal deden over servitization, blockchains, de sustainable factory en smart working. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat na de inleidende redes van de Versnellingssessie Roadmap Smart Industry, over onder meer de Financieringsronde Onderzoek op Routes door Consortia die onderdeel uitmaakt van de Nationale Wetenschapsagenda en waarvoor maar liefst 80,5 miljoen euro belastinggeld is vrijgemaakt, de zaal stil bleef op vraag van de sessievoorzitter welke ondernemer zou willen participeren in een van de ‘actielijnen’.
Bruggen slaan naar de ondernemers op de grond lukt alleen als je die ondernemer ervan kan overtuigen dat ze zelf iets aan die brug hebben. Laat dan vooral hun concullega’s aan het woord. Een hoog-over meeting als het Jaarevent is nu vooral een feestje voor de bedenkers en implementatie-verantwoordelijken van het hoog-over Smart Industry-beleid. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van zo’n kostbare netwerkgelegenheid.

Wellicht dat de Global Entrepreneurshio Summit, die Mona Keijzer haar gehoor tot besluit van haar verhaal als aanlokkelijk perspectief voorhield, wat dat betreft meer resultaat oplevert. Deze internationale zakentop wordt op 4 en 5 juni georganiseerd door Nederland samen met de Verenigde staten, met als hoofdgast Ivanka Trump, dochter en tevens adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Er zijn 1200 stoelen gereserveerd voor ondernemers, aldus de staatssecretaris.

Martin van Zaalen

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.