Hexagon effent pad naar smart factory

0

Hexagon Manufacturing Intelligence (HMI), specialist in meet- en productieoplossingen en onderdeel van het Zweedse Hexagon-concern, heeft vorige maand een nieuwe tak gevormd, Hexagon Production Software. In dit productiesoftwarebedrijf bundelt HMI een drietal acquisities van de afgelopen vijf jaar: Vero Software, FASys en Spring Technologies. Vero Software is specialist in CAD/CAM, FASys ontwikkelt beheersoftware voor gereedschappen en bedrijfsmiddelen, en Spring Technologies biedt CNC-simulatietechnologie voor werkvoorbereiding. Het productiesoftwarebedrijf dient als aanvulling op HMI’s ontwerp-, engineering- en metrologiebedrijven, aldus een persbericht, ‘zodat we unieke oplossingen voor onze productieklanten kunnen ontwikkelen’. Het doel is HMI’s ervaring in het benutten van data in alle fases van het productieproces te gebruiken om autonomous connected ecosystems te creëren. ‘Het verzamelen en analyseren van meetgegevens en die actief gebruiken, moet klanten het vertrouwen geven om hun productiesnelheid te verhogen en de productiviteit te verbeteren, terwijl de kwaliteit van het product ook omhooggaat.’ Het past in de positionering van Hexagon als wereldmarktleider op het gebied van digitale oplossingen die dergelijke autonome, verbonden ecosystemen mogelijk maken.

‘Uiteindelijk staat Hexagon de smart factory voor ogen. Machines en systemen onderling laten communiceren, à la autonome auto’s, zodat grondstoffen, halffabricaten en producten autonoom hun weg kunnen vinden door de fabriek’, zegt directeur Ton Derksen van Vero Software Nederland in Ede. ‘Er is gezocht naar synergie tussen de verschillende softwareoplossingen voor het valideren van productontwerpen en productieprocessen. Denk aan procesmatig meten: waar zitten afwijkingen in het productieproces, waar en wanneer moet er worden gecorrigeerd? Meetresultaten worden teruggekoppeld naar freesbank, CAM-programma of zelfs CAD-ontwerp. Een concreet voorbeeld zijn meettasters van Hexagon op een freesmachine die samenwerken met de nieuwe applicatie Vero Inspect, voor het meten van producten tijdens het bewerkingsproces.’ HMI heeft volgens Derksen een unieke positie in de markt, omdat het met zijn software meer nadruk legt op de werkvoorbereiding en kwaliteitscontrole dan collega-CAD/CAM-aanbieders, die zich vooral richten op het conceptuele en functionele ontwerp.

In Ede ziet Derksen de voordelen van de bundeling binnen HMI. ‘Wij blijven hier focussen op plaatwerk, met de Radan-software. Maar in softwareontwikkeling zullen wel steeds meer kennis en tools worden uitgewisseld tussen de verschillende producten. Zo gaan wij profiteren van de introductie van 3D CAD-tools die helpen om ontwerpen aan te passen op maakbaarheid of om gereedschappen te ontwerpen. Die zullen ook voor plaatwerk beschikbaar komen.’ Verder zal de combinatie van bewerkingen – bijvoorbeeld eerst een plaatuitslag maken in Radan, dan frezen en tappen, en vervolgens opnieuw met hulp van Radan kanten – gemakkelijker worden in de geïntegreerde softwareomgeving van Hexagon. En de software voor gereedschapbeheer van FASys, dat nu op verspaning is gericht, zal ook ponsen en kanten van plaatwerk gaan bestrijken, meldt Derksen. Intussen moet hij met zijn vijftien medewerkers alle zeilen bijzetten om de gestage groei bij te benen. ‘We hebben vier vacatures die we snel moeten invullen. Onze focus ligt nu op bestaande klanten zo goed mogelijk helpen.’

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.