Heineken Spanje gebruikt Ultimaker voor het 3D-printen van functionele onderdelen en tools voor de productielijn.

0

Heineken maakt gebruik van de oplossingen van Ultimaker, wereldleider op het gebied van desktop 3D-printen om op maat gemaakte tools en functionele machineonderdelen te printen in de brouwerij in Sevilla, Spanje. Met behulp van Ultimaker S5 printers kunnen engineers van Heineken nu zelf direct gereedschappen, machineonderdelen en tools voor het borgen van de veiligheid ontwerpen en printen in plaats van dit uit te besteden aan externe partijen. Hierdoor is de productie uptime vergroot en wordt zo’n 80 procent van de productiekosten bespaard op de onderdelen die geprint worden.

“We bevinden ons pas in de beginfase wat 3D-printen betreft, maar we zien nu al een kostenreductie van 70 tot 90 procent voor de applicaties die we nu 3D-printen. Ook zien we hier een verkorting van de levertijd van 70 tot 90 procent,” zegt Isabelle Haenen. Zij is verantwoordelijk voor Global Supply Chain Procurement bij Heineken. “Door lokaal de applicaties te vervaardigen, verhogen we de uptime, efficiëntie en output. We gebruiken 3Dprinting om tools te maken voor onderhoud en kwaliteitscontroles en de productielijn te optimaliseren. Ook printen we tools voor onze machines die helpen bij het verhogen van de veiligheid van onze medewerkers. Ik denk dat er in de toekomst nog meer mogelijk is.”

De brouwerij in Sevilla produceert verschillende merken van Heineken heeft een productiecapaciteit van ongeveer 500 miljoen liter bier per jaar. De engineers bij Heineken maken ongeveer een jaar gebruik van 3D-printen. Eerder werd de Ultimaker 2+ gebruikt, inmiddels gebruikt Heineken meerdere Ultimaker S5 printers, die groter zijn en geschikt voor professioneel gebruik. In het begin werd de 3D-printtechnologie alleen ingezet voor het maken van veiligheidstoepassingen, maar al snel leerden de engineers dat ze veel tijd en kosten konden besparen door het printen van op maat gemaakte, geoptimaliseerde functionele onderdelen voor machines in de productielijn. Een aantal use cases:

Onderdelen worden ontwikkeld en geprint in het Heineken’s 3d  lab. Foto Ultimaker.

– Toepassingen om de uptime van de productielijn te vergroten – Heineken 3Dprint functionele onderdelen voor haar machines. Het printen van reserveonderdelen heeft invloed op de kosten en just in time beschikbaarheid van de onderdelen.

– Geoptimaliseerd ontwerp van onderdelen – Het team kon verschillende onderdelen vervangen voor aangepaste onderdelen met een geoptimaliseerd design. Een metalen onderdeel van de kwaliteitssensor op de transportband stootte bijvoorbeeld vaak flessen om. Hierdoor ontstonden er blokkades en kwamen goede flessen op de grond terecht. Een herontworpen 3D-geprint onderdeel voorkomt dit en bespaart op die manier flessen, kosten en tijd.

– Tools voor kwaliteitscontrole en onderhoud – Heineken heeft ook volledig nieuwe tools gecreëerd die het eenvoudiger maken om onderhoud uit te voeren of de kwaliteit van producten en machines te controleren. Deze tools helpen om te voorkomen dat machines niet goed werken of kapotgaan.

– Oplossingen om de veiligheid van medewerkers te verhogen – De veiligheid van medewerkers heeft de hoogste prioriteit bij Heineken. Om medewerkers zo veilig mogelijk te laten werken, heeft Heineken 3D-geprinte onderdelen en tools gemaakt die ongelukken helpen voorkomen. Heineken heeft bijvoorbeeld verbeterde vergrendelingsmechanismen voor machines geprint zodat deze niet kunnen starten tijdens onderhoudswerkzaamheden.

“Ieder bedrijf heeft unieke uitdagingen in het productieproces. De mogelijkheid om direct op maat gemaakte oplossingen te kunnen printen op de fabrieksvloer is om die reden echt een game-changer voor de maakindustrie,” zegt Jos Burger, CEO van Ultimaker. “Heineken gebruikt de Ultimaker S5 als een universele productiemachine. We hebben het afgelopen jaar met veel plezier de ontwikkeling van Heineken op dit vlak gevolgd, van veiligheidstoepassingen tot het maken van volledige functionele onderdelen voor machines die tot aanzienlijke besparingen leiden. We kunnen niet wachten om te zien wat de volgende stap wordt.”

Voor meer informatie over de ervaringen van Heineken met Ultimaker en de video van de case study, bezoek ultimaker.com

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics