Heidelberg investeert in de productie van gedrukte en organische elektronica – productie start in Wiesloch-Walldorf – miljard euro marktpotentieel

0

Heidelberg Druckmaschinen AG (Heidelberg) heeft een speciale businessunit opgericht voor de industriële ontwikkeling, productie en verkoop van gedrukte en organische elektronica. Het bedrijf is ook begonnen met de productie in de vestiging in Wiesloch-Walldorf en heeft ongeveer vijf miljoen euro geïnvesteerd in een complete productielijn voor gedrukte sensoren. De sensoren die bij InnovationLab (iL) in Heidelberg zijn ontwikkeld voor gebruik in de tandtechniek worden als eerste geprint. Deze innovatieve gedrukte sensoren maken het voor het eerst mogelijk om de verdeling van de mastiekdruk tijdens occlusie, dat wil zeggen wanneer de boven- en onderkaak samenkomen, digitaal vast te leggen. Dankzij de 3D-visualisatie op een tablet en de data-archivering kunnen malocclusies worden geïdentificeerd en vervolgens gecorrigeerd. Verder in de toekomst zal Heidelberg op zijn hightech-campus de modernste printtechnologie gebruiken om sensoren voor andere digitale toepassingen te produceren – in het bijzonder in de gezondheidszorg en de logistiek, maar ook in de detailhandel en de automobielsector.

Heidelberg’s CEO Rainer Hundsdörfer

“Een mijlpaal voor Heidelberg en voor Duitsland als industriële speler is de ontwikkeling en industriële productie van gedrukte en organische elektronica. Onze betrokkenheid bij deze productie van hightech-sensoren opent volgens ons het groeipotentieel in het twee- tot driecijferige miljoen euro-assortiment”, aldus Heidelberg’s CEO Rainer Hundsdörfer.

Heidelberg investeert in de productie van gedrukte en organische elektronica, die een miljard euro marktpotentieel biedt.

Het toekomstige industriële printen van organische elektronica en de bijbehorende software
De ontwikkeling van de hardware is een primeur voor het Duitse machinebouwbedrijf en zal de digitalisering met grote sprongen vooruit helpen. De nieuwe sensordruktechnologie maakt de Duitse hightechindustrie tot een wereldleider op dit gebied. Operationeel gezien biedt de introductie van de technologie Heidelberg een groot aantal ontwikkelingsmogelijkheden, waarbij de sensoren kilometer na kilometer op industriële schaal in een cleanroomomgeving worden geprint. De technologie en de enorme omvang van de output in deze vorm zijn momenteel overal ter wereld ongeëvenaard.

Kansen voor een verscheidenheid aan nieuwe industrie 4.0 digitale bedrijfsmodellen
Innovatieve gedrukte en organische elektronica technologie produceert sensoren op basis van geleidende inkten en functionele materialen. Geïntegreerd in draadloze sensorknooppunten (sensoren en hun communicatieknooppunten) zijn ze een hoeksteen van toepassingen op het gebied van Industry 4.0 en het Internet of Things. De nieuwe printtechnologie zal uiteindelijk de bestaande digitale bedrijfsmodellen uitbreiden en vooral de ontwikkeling van nieuwe, slimme producten op gang brengen. Er bestaat al een grote vraag – met name in de gezondheidszorg en de logistiek, maar ook in de detailhandel, de automobielsector, de consumentenelektronica, de draagbare technologieën en de gebouwenautomatisering.

Een handheld lezer kan de verdeling van de mastiekdruk dynamisch registreren dankzij innovatieve gedrukte sensoren.

De consument profiteert van nieuwe, kosteneffectieve technologie
Gedrukte en organische elektronica – ook wel groene elektronica genoemd – biedt tal van voordelen voor de consument. Het energiezuinige productieproces, het grondstofbesparende gebruik van materialen en de industriële serieproductie zorgen ook voor een constante kwaliteit in grote volumes tegen relatief lage kosten – belangrijke voorwaarden voor het internationale concurrentievermogen. Met het oog op een leidende positie in de digitale toekomst zet Heidelberg – de huidige wereldmarktleider op het gebied van de bouw van drukpersen – de deur open naar de nieuwe wereld van de digitale technologie en betreedt het geheel nieuwe gebieden van het bedrijfsleven.

De tijdige financiering door de Duitse overheid maakt de weg vrij voor succes
Het huidige succes is het resultaat van jarenlang fundamenteel onderzoek door wetenschappers uit Duitsland en andere landen bij InnovationLab GmbH in Heidelberg. iL’s aandeelhouders zijn de DAX-ondernemingen BASF en SAP, de Universiteit van Heidelberg, het Karlsruhe Institute of Technology en Heidelberg. Het bedrijf is in 2008 begonnen na de succesvolle deelname aan de Leading-Edge Cluster Competition van de Duitse overheid. Industrieel ingenieur Luat Nguyen is nu verantwoordelijk voor dit unieke platform voor kennisoverdracht, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van gedrukte en organische elektronica. De focus ligt op samenwerkingsovereenkomsten met starters en andere bedrijven uit de hele wereld. InnovatieLab wetenschappers werken samen met deze bedrijven aan de ontwikkeling van nieuwe materialen, processen en functionele producten die ze vervolgens in samenwerking met Heidelberg klaar maken voor productie op industriële schaal.

Hoog marktpotentieel
iL en Heidelberg hebben een ambitieus doel gesteld voor hun samenwerking. Samen willen ze wereldwijd een leidende rol spelen op het gebied van gedrukte elektronica. Innovatieve producten bieden beide bedrijven nieuwe markten en mogelijkheden voor het aangaan van samenwerkingsverbanden in allerlei sectoren. Deskundigen voorspellen een enorm economisch potentieel voor gedrukte sensoren en voorspellen een omzet tot een miljard euro in de komende tien jaar.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics