Siemens wil eigen innovatiecultuur versterken; focus op samenwerking kenniscentra en startups

0
Siemens investeert in het lopende boekjaar 2015-2016 circa 4,8 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling (R&D), zo’n 300 miljoen euro meer dan in het afgelopen boekjaar. Dit betekent dat sinds 2014 de R&D-investeringen met ongeveer 20 procent zijn gestegen. Het grootste gedeelte van de nieuwe investeringen zal worden gebruikt voor automatisering, digitalisering en decentrale energiesystemen. Daarnaast wordt er een fonds opgericht van 100 miljoen euro om de innovatiecultuur van haar medewerkers gericht versterken en stimuleren.Op het gebied van onderzoek gaat Siemens haar samenwerking met topuniversiteiten en startups uitbreiden.Eerder deze week liet Siemens Nederland  weten ook in ons land het aantal strategische samenwerkingsverbanden met onderzoeksinstellingen toeneemt.
 
R&D-uitgaven
De onderzoeksintensiteit – de verhouding tussen R&D-uitgaven en omzet – bedroeg in het boekjaar 2015 5,9 procent, 0,3 procent hoger dan vorig jaar. Daarnaast introduceert de onderneming een aantal maatregelen die de innovatiekracht van Siemens verder verbeteren.
 
Joe Kaeser succes Siemens AG innovatievermogen
‘Het succes van onze onderneming en onze toekomst op de lange termijn zijn gelegen in ons innovatievermogen. De motivatie en creativiteit van onze uiterst competente medewerkers speelt daarbij een doorslaggevende rol’, aldus Joe Kaeser, bestuursvoorzitter van Siemens AG. ‘Onze onderneming heeft behoefte aan goede ideeën en we zullen de voorwaarden creëren die nodig zijn om de ideeën van onze knappe koppen, zowel binnen als buiten onze onderneming, snel en ongecompliceerd te kunnen realiseren.’
 
Siemens „Innovation AG“
Om die reden introduceert Siemens onder de voorlopige naam „Innovation AG“ een eenheid die in een start-up omgeving ruimte biedt voor experimenten en groei. Deze afdeling moet bovendien als adviseur, promotor en als een soort risicokapitaal-verstrekker fungeren voor zakelijke of projectideeën, die zich onafhankelijk van de kernactiviteiten van de onderneming moeten kunnen ontwikkelen, zeg maar als onderneming in oprichting. Op deze manier worden de reeds bestaande startup-activiteiten van Siemens aangevuld en ondergebracht in deze organisatie-eenheid.
 
Innovatie- en technologiecompetentie
Om de innovatie- en technologiecompetentie van de onderneming over de hele linie te verbeteren, heeft Siemens een wetenschappelijke raad in het leven geroepen. Deze Siemens Technology & Innovation Council (STIC) zal in nauwe samenwerking met het concernbestuur strategische thema’s op technologisch en innovatief gebied systematisch in kaart brengen. Naast Siegfried Russwurm (binnen het concern-bestuur eindverantwoordelijk voor technologische ontwikkeling) bestaat de raad momenteel uit zeven gerenommeerde deskundigen met internationale ervaring op het gebied van onderzoek en wetenschap.
 
Innovatiecultuur 
Daarnaast wil de onderneming de innovatiecultuur van haar medewerkers gericht versterken en stimuleren. Hiertoe richt Siemens een innovatiefonds op, dat in Duitsland ook met werknemersvertegenwoordigers is afgestemd. Hiervoor stelt de onderneming de komende drie jaar tot 100 miljoen euro ter beschikking,  bovenop de 300 miljoen euro aan extra investeringen voor R&D in het lopende boekjaar. Alleen al in Duitsland staat in het eerste jaar circa tien miljoen euro ter beschikking. Met dit geld worden creatieve ideeën van medewerkers gestimuleerd en omgezet in economisch rendement. Anders dan bij het concept ‘Innovation AG’ hoeven de ideeën voor dit fonds geen nieuwe technologieën of activiteiten tot doel te hebben, maar kunnen ook gericht zijn op de verbetering van bestaande processen, diensten of een betere klantenbinding bij de verkoop.
 
Siemens ‘uitvinder van het jaar 2015’
Siemens heeft bovendien negen bijzonder vernieuwende uitvinders uitgeroepen tot ‘uitvinder van het jaar 2015’. De wetenschappers uit Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Noorwegen zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 650 uitvindingen en 309 afzonderlijke patenten. Siemens reikt deze prijs sinds 1995 uit aan excellerende onderzoekers en ontwikkelaars binnen de onderneming, voor uitvindingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen tot het succes van de onderneming. Volgend jaar kunnen ook onderzoekers van buiten de onderneming meedingen naar deze prijs.
 
Siegfried Russwurm Siemens
‘Onderzoek in de 21e eeuw kan en mag niet plaatsvinden vanuit een ivoren toren“, aldus Siegfried Russwurm, binnen het concernbestuur eindverantwoordelijk voor technologische ontwikkeling. “De tijd van knutselaars die in stille achterkamertjes ideeën voor de toekomst ontwikkelen, is voorbij. Tegenwoordig is bij de ontwikkeling van innovaties een nieuwe, open vorm van samenwerking noodzakelijk. Onze inspiratie is tegenwoordig afkomstig uit crowdsourcing, hackathons op softwaregebied, samenwerkingsverbanden met universiteiten en onderzoeksinstituten, alsmede kleine, wendbare start-ups.’
 
Divisieoverschrijdend onderzoek
Op het gebied van onderzoek gaat Siemens haar samenwerking met topuniversiteiten uitbreiden. Hiervoor zal Siemens in Garching bij München op het terrein van de Technische Universiteit München (TUM) een nieuwe onderzoekslocatie bouwen. Hier zullen meer dan 100 wetenschappers van Siemens schouder aan schouder samenwerken met onderzoekers van de TUM. Het onderzoek loopt uiteen van IT-security tot autonome systemen. Bovendien start Siemens in 2016 in China een onderzoekscentrum met meer dan 300 medewerkers, waarin divisieoverschrijdend onderzoek zal worden gedaan naar nieuwe oplossingen op het gebied van digitalisering, zowel voor de Chinese als voor de internationale markt.
 
Siemens samenwerking met start-ups
Naast de samenwerking met universiteiten en hogescholen versterkt Siemens ook haar samenwerking met start-ups. Hiertoe opent de onderneming in Tel Aviv (Israel) een speciaal centrum, dat nauwe contacten zal leggen met lokale start-ups. Siemens heeft wereldwijd al drie van dergelijke centra in Berkeley, Sjanghai en München. Jaarlijks leggen Siemens-scouts contact met meer dan 1.000 jonge ondernemingen om de beste ideeën te vinden.
 
Siemens Digital Services
Om ruimte te geven aan de nieuwe mogelijkheden op het gebied van digitalisering, promoot Siemens haar digitale diensten onder de naam Siemens Digital Services. De onderneming verwacht op dit gebied een gemiddelde marktgroei van 15 procent per jaar. Samen met de ‘klassieke’ diensten heeft Siemens op dit gebied in het afgelopen boekjaar een omzet gerealiseerd van circa 16 miljard euro. Als technologische basis heeft Siemens hiervoor het ondernemingsbrede software-platform Sinalytics ontwikkeld. Hierin zijn diverse bestaande en nieuwe technologieën samengebracht voor onderhoud op afstand, gegevensanalyse en cyber security. Dit platform maakt het mogelijk de reusachtige hoeveelheden gegevens die door sensoren in machines en installaties worden geregistreerd, samen te voegen, veilig te versturen en te analyseren. Op basis van deze waardevolle informatie kan Siemens haar klanten nieuwe diensten aanbieden, zoals verbeterde bewaking van gas- en windturbines of van treinen, gebouwen of beeldvormende medische apparatuur. Nu al zijn circa 300.000 apparaten met Sinalytics verbonden. Belangrijk zijn de uitgebreide technologieën voor cyber security, waarmee vertrouwelijke gegevens veilig verzonden, opgeslagen en geanalyseerd kunnen worden.
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics