Geen woorden, maar modellen

0

 

Henk Jörg Dga TFH technical services

Henk Jörg
Dga TFH technical services

We hebben er de mond vol van: smart industry, Industry 4.0, industrial internet of things. Maar welke naam je er ook aan wilt geven, in de basis komen we niet veel verder dan een met woorden beleden theorie. Ja, er worden machines aan elkaar geknoopt. Ja, er worden orders vanuit ERP de fabriek in gestuurd. Maar de basis? Die is in veruit de meeste gevallen nog gewoon van papier. Een platte uitdraai op A0, waarvandaan de mensen in de fabriek hun informatie van engineering en werkvoorbereiding halen om de boel te produceren. En natuurlijk, die tekening is er ook digitaal. Misschien is er zelfs wel een 3D-model waarop tal van analyses en iteraties zijn losgelaten. Dat we het model vervolgens zo plat als een dubbeltje slaan en van alle intelligentie strippen? Als het niet zo droevig was dat dit in Nederland op grote schaal nog de dagelijkse gang van zaken is, zou ik er bijna om lachen. Bijna.

Even geleden was ik in Boston. Er was een nieuw evenement van PTC, door de ontwikkelaar van engineeringsoftware als LiveWorx aangeduid. Het was duidelijk dat daar het kwartje heel hard aan het vallen is. Er wordt daar niet alleen gespróken over Model Based Definition, een methode die feitelijk alle product- én productie-informatie op een eenduidige manier aan modellen toevoegt, zodat machines er zonder tussenkomst van de mens mee overweg kunnen. Nee, er waren ook volop voorbeelden.

Model Based Definition

Model Based Definition werd er door een paar vooruitstrevende gebruikers als Caterpillar en Flowserve bijvoorbeeld gekoppeld aan augmented reality. Daarmee kan je niet alleen leuke, maar ook zeer waardevolle dingen doen. Gezamenlijk met je engineeringafdeling rond je ontwerp lopen bijvoorbeeld, het virtuele product voor vrijgave naar de werkelijke machine brengen, of de servicemonteur op locatie 3D-instructies geven. Koppel dit vervolgens aan realtime data en machine learning, en het wordt echt leuk. Realtime data uit het veld die je niet alleen helpt met voorspellend onderhoud, maar ook de input levert voor ontwerpoptimalisatie.

De belofte van smart industry liegt er niet om. Maar laten we alsjeblieft bij het begin beginnen en eerst de basis van productiedigitalisering op orde krijgen. Model Based Definition biedt hiervoor uitstekende standaardhandvatten en kansen voor efficiënter produceren. Ik zou zeggen: grijp ze.

Henk Jörg

Dga TFH technical services

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.