Demcon maakt met metaalpoederspuitgieten handboeien voor nationale veiligheidsdiensten. Nieuwe markten voor boeiende productietechniek

0

Handboeien die lichtgewicht, sterk en veilig zijn, staan op het verlanglijstje van veiligheidsdiensten in binnen- en buitenland. Een aantal van de belangrijkste onderdelen van deze handboeien kan bij uitstek worden gemaakt met behulp van metaalspuitgieten. Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon in Enschede is met dochterbedrijf Demcon metal injection moulding (Demcon MIM) uitgegroeid tot specialist in deze geavanceerde productietechniek. In opdracht van SHN International maakte Demcon MIM een herontwerp van een bestaande lichtgewicht handboei. Daarmee won SHN de aanbesteding van een landelijke veiligheidsdienst; het levert er nu jaarlijks enkele duizenden stuks. Demcon MIM verzorgt de productie van een aantal onderdelen en de complete assemblage. Om de continuïteit en groei van SHN te waarborgen, heeft Demcon onlangs SHN overgenomen. Dit geeft het bedrijf de slagkracht om ook veiligheids- en overheidsdiensten in andere landen te bedienen en handboeien voor semi-civiele toepassingen te ontwikkelen.

Metaalspuitgieten (of metal injection moulding, MIM) is geschikt voor het relatief goedkoop produceren van hoogwaardige producten in grote aantallen. “De kansen voor MIM liggen vooral in de combinatie van serieproductie, hoge productcomplexiteit, vormvrijheid en hoge kwaliteitseisen”, zegt Ritsaert Willemse van SHN International. “Onze producten kennen desgewenst een hoge nauwkeurigheid en voldoen in esthetisch opzicht aan hoge eisen, onder meer vanwege de corrosiewerendheid van het materiaal. De lichtgewicht handboei is daarvan een mooie illustratie.”

Aanbesteding

In opdracht van SHN International verzorgde Demcon MIM het gedeeltelijke herontwerp van de bestaande handboei van SHN. De keuze van productietechniek viel voor enkele belangrijke onderdelen van de handboei op het metaalspuitgieten, verklaart Rob Egberink, managing director van Demcon MIM. “Met deze techniek zijn complexe geometrieën en lichtgewicht, en dus vaak dunwandige, producten te maken die voldoen aan de zware eisen voor sterkte en stijfheid van de boeien.” Demcon MIM optimaliseerde het ontwerp van deze onderdelen (‘design for MIM’) en het bijbehorende productieproces, maakte proefproducten en toonde aan dat deze aan alle specificaties voldoen. De nieuwe handboei is niet alleen lichtgewicht, en dus comfortabel in gebruik, maar ook sterk en veilig. Op basis hiervan won SHN in 2016 de aanbesteding van een landelijke veiligheidsdienst. Het resultaat is dat SHN de komende jaren meerdere duizenden stuks per jaar levert. Demcon MIM verzorgt daarvoor de productie van een aantal onderdelen en nu ook de complete assemblage.

Overname

Vanwege deze aansprekende, grote opdracht voor de relatief kleine onderneming SHN is onlangs besloten tot de overname van SHN door Demcon. Dit om de continuïteit en groei van SHN te kunnen waarborgen, zegt directeur Dennis Schipper van Demcon (600 medewerkers). “Als onderdeel van onze onderneming heeft SHN een veel grotere operationele en financiële slagkracht in de ontwikkeling, productie en vermarkting van zijn innovatieve handboeien. Bovendien hebben wij een gevarieerd internationaal klantenbestand, waardoor we gewend zijn ons te conformeren aan uiteenlopende klant- en markteisen.” SHN International gaat verder onder de naam Demcon safety & security systems, met Willemse als business developer die de internationale markt verder zal ontginnen. “Onder de vleugels van de Demcon groep hebben we een uitstekend groeiperspectief voor ons handboeienassortiment.”

Marktontwikkeling

Demcon safety & security systems en Demcon MIM verkennen nu de kansen voor groei. Zo onderzoeken ze samen met een specialist in overheidsinkoop de mogelijkheden voor levering van handboeien aan veiligheidsdiensten in diverse Europese landen. “We kunnen nog niet zeggen welke landen dat zijn”, meldt Egberink. “Wel is het zo dat elk land zijn eigen eisen stelt aan handboeien, dus moeten we eerst weer prototypes maken voor testen en kwalificatie.” Interessant is ook de semi-civiele markt. Zo ontwikkelen Demcon safety & security systems en Demcon MIM ‘civiele’ handboeien voor bijvoorbeeld boa’s (bijzondere opsporingsambtenaren) en bevoegde beveiligingsbedrijven. Personeelsleden met de juiste bevoegdheid kunnen worden uitgerust met deze handboeien.

Demcon Technology Center

Productie van MIM-onderdelen en assemblage van de handboeien vindt nu nog plaats in de Demcon-vestiging in Oldenzaal, maar zal dit jaar verhuizen naar Enschede. Daar opent Demcon als onderdeel van zijn groeistrategie een nieuw technologiecentrum dat ruimte gaat bieden voor 200 medewerkers. Het Demcon Technology Center omvat onder meer een Smart Industry experience center, een metrologisch demo- en servicecentrum, een instrumentmakerij én ruimte voor productie en (schone) assemblage. Die ruimte is voorzien van state-of-the-art faciliteiten voor onder meer metaalspuitgieten en assemblage. De opening van het Demcon Technology Center staat gepland voor deze zomer.

Metaalspuitgieten

Metal injection moulding (MIM), oftewel metaalspuitgieten, biedt evenals het verwante kunststofspuitgieten een lage stuksprijs voor (middel)grote aantallen producten. Daarbij combineert het ook nog de voordelen van andere productietechnieken, zoals verspanen (nauwkeurigheid) en verloren was-gieten en 3D-printen (vormvrijheid en gewichtsbesparing). Demcon MIM heeft in de afgelopen jaren samen met Demcon-collega’s grondig onderzoek gedaan voor optimalisatie van deze complexe en boeiende productietechniek. Alle processtappen namen ze onder de loep, van productontwerp en matrijsbouw tot materiaalbereiding volgens een zelf ontwikkeld recept tot het eigenlijke spuitgieten en de nabewerking. Dankzij de volledige procesbeheersing en de eigen, unieke grondstof kan Demcon MIM complexe producten in een reproduceerbare kwaliteit leveren.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.