DEMCON landt in het Delftse ecosysteem

0

High-end technologieleverancier DEMCON heeft eind oktober officieel de vestiging in Delft geopend. Begin dit jaar ging DEMCON er van start en inmiddels telt de vestiging in de incubator YES!Delft al meer dan tien medewerkers. Vanuit deze uitvalsbasis wil DEMCON talent in West-Nederland aan zich binden en de banden aanhalen met kennisinstellingen als TU Delft en TNO en (potentiële) opdrachtgevers in de regio. Directeur Dennis Schipper sprak bij de officiële opening van een lang gekoesterde wens. “Wij willen de ‘war on talent’ winnen en ook in Delft een multidisciplinair ontwerpteam opbouwen. Dat moet binnen vier tot vijf jaar vijftig mensen tellen.” De gemeente Delft, de TU Delft en TNO toonden zich verheugd over de komst van DEMCON.

DEMCON groeit dit jaar met 100 medewerkers naar meer dan 400 in totaal en ziet de omzet stijgen met 40 procent. Schipper verklaart het succes uit het DNA van zijn bedrijf, zoals dat onlangs naar voren kwam uit een onderzoek onder de eigen medewerkers. “Zij hebben een passie voor lastige klussen, nemen geen genoegen met halve oplossingen, tonen ondernemerschap en realisatiekracht, en stellen zich op als partner van de klant. Ze spelen geen verstoppertje als het moeilijk wordt.” Op deze manier werkt DEMCON reeds voor Delftse opdrachtgevers als TNO en Mapper Lithography, maar met een eigen vestiging kan het zijn kracht breder voor de regio inzetten. Dat gevoegd bij de technologische talenten die de TU Delft en ook de hogescholen afleveren, verklaart de warme belangstelling van DEMCON voor Delft. En die ‘liefde’ is wederzijds, zo mocht Dennis Schipper ervaren. “Wij zijn in Delft met open armen ontvangen, met name door Delft Technology Partners.”

Prof. Karel Luyben, rector magnificus van de TU Delft.

Perfecte match

Delft Technology Partners is een initiatief van de TU Delft en de gemeente Delft dat nieuwe kennisintensieve bedrijven ondersteunt bij vestiging en verankering in Delft. Wethouder Economie Ferrie Förster schetste bij de opening de perfecte match tussen DEMCON en Delft: “Talent is in ruime mate voorhanden aan de TU Delft en de hogescholen, Inholland en de Haagsche, we hebben top-incubators in de vorm van YesDelft! en Robovalley, en er zijn hier R&D-centra als het Dutch Optics Centre. Wij zijn heel erg blij dat DEMCON een bijdrage gaat leveren aan het Delftse ecosysteem.” Samen met prof. Karel Luyben, rector magnificus van de TU Delft, en Rinke Zonneveld, directeur van regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter, overhandigde wethouder Förster een cadeau aan Dennis Schipper: een plaquette die de aanwezigheid van DEMCON in Delft markeert.

Mechatronische ontwerpuitdagingen

DEMCON, dat van mechatronisch ontwerpbureau is uitgegroeid tot high-end technologieleverancier van mechatronische producten en systemen, heeft ook een uitstekende match met de TU Delft, zo toonde prof. Fred van Keulen aan. De hoogleraar Structural Optimization and Mechanics voorzag de openingsceremonie van inhoudelijke diepgang met een verhaal over de mechatronische ontwerpuitdagingen in het onderzoek aan de TU Delft. De combinatie van complexe ontwerpopgaven met aandacht voor de maakbaarheid past bij DEMCON, dat zich – in de woorden van directeur Schipper – heeft ontwikkeld tot een vooraanstaand design house met uitgebreide productiefaciliteiten. En de match wordt alleen maar sterker nu de afdeling Precision and Microsystems Engineering, waarvan prof. Van Keulen’s groep deel uitmaakt, een nieuwe leerstoel krijgt, Micro-Optics and Optomechatronics Systems.

Optomechatronica met TNO

Optomechatronic systems is ook de naam van de jongste business unit van DEMCON, geleid door Gerard van den Eijkel. Deze business unit legt zich toe op ontwerp, realisatie en integratie van hoogwaardige optomechatronische modules en systemen, en werkt nauw samen met TNO en TU Delft, onder meer binnen het Dutch Optics Centre. Samen met Arnold Stokking, directeur van TNO Industrie, vertelde Van den Eijkel over deze samenwerking, als uitvloeisel waarvan DUI (Dutch United Instruments) is opgericht. Het eerste product van DUI wordt Nanomefos, het geavanceerde meetinstrument voor freeform optische oppervlakken dat TNO heeft ontwikkeld. Van den Eijkel: “TNO had tien jaar geleden al de visie dat als je freeform optieken kunt maken, je ze ook moet kunnen meten. Wij gaan dat nu met DUI uitontwikkelen en vermarkten, om te beginnen in China.” Stokking: “Ik ben apetrots op de kennis die we bij TNO hebben verzameld en de instrumenten die wij hebben gebouwd. Zoals Tropomi, het instrument voor klimaatonderzoek dat onlangs met een satelliet is gelanceerd. Maar kennis moet stromen, TNO wil het MKB helpen. Daarom ben ik blij met DEMCON als een ondernemend bedrijf dat honger naar kennis heeft en ons helpt om de waarde van wat wij bedenken te realiseren. Ik nodig andere bedrijven uit om op dezelfde manier als DEMCON de samenwerking te zoeken met TNO en het hele Delftse ecosysteem.”

Microkoelers

Ter illustratie van het ondernemerschap van DEMCON vertelde Pieter-Paul Lerou tot slot over zijn avonturen met cryogene technologie. Lerou, tegenwoordig business developer bij DEMCON kryoz, startte in 2008 Kryoz Technologies, dat microkoelers ging ontwikkelen voor medische, aerospace- en semicon-toepassingen. Deze microkoelers zijn niet alleen extreem compact maar ook absoluut trillingsvrij, wat essentieel is voor de werking van nauwkeurige instrumenten die moeten worden gekoeld. Vorig jaar werd Kryoz onderdeel van DEMCON om meer slagkracht te krijgen, zijn technologie breder te kunnen vermarkten en bij te dragen aan multidisciplinaire projecten van DEMCON.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics