Delft Advanced Biorenewables haalt € 2 miljoen binnen voor biotechnologie-innovatie

0

Delft Advanced Biorenewables (DAB) trok voor de ontwikkeling van een innovatieve bioreactor twee investeerders aan. Hiermee wil DAB de productie van biobased chemicaliën en geavanceerde brandstoffen op grote schaal mogelijk maken. Met steun vanuit de Topsector Energie bewees DAB eerder de economische potentie van haar technologie.

De DAB-bioreactor maakt uit organische reststromen duurzame alternatieven voor chemicaliën en brandstoffen, zoals kerosine. Bijzonder is dat de fermentatie en de afscheiding van water tegelijk gebeurt.

Daardoor zijn er voor de verdere scheiding minder grote en dure centrifuges nodig. De productie in de reactor kan ook langer doorgaan. Het leidt tot 50% minder productiekosten én een hogere productie. Bovendien is de technologie makkelijk schaalbaar in te zetten.

Steun van TKI BioBased Economy

De kosteneffectieve biotechnologie sluit aan op de groeiende vraag naar biobased chemicaliën en brandstoffen. Dat werd eerder al onderkend door de TKI BioBased Economy, onderdeel van de Topsector Energie.

De TKI verstrekte DAB tweemaal subsidie via RVO.nl. De start-up, voortgekomen uit onderzoek aan de TU Delft, ontwikkelde eerst het biotechnologisch proces. Vervolgens kon DAB in een pilot een prototype testen.

Nieuwe investeerders

Dankzij de succesvolle pilot stappen nu twee nieuwe investeerders in de technologie. Met in totaal €2 miljoen helpen FORWARD.one en InnovationQuarter bij het verder vermarkten van de bioreactor. DAB wil hiermee onder meer showcases uitwerken en applicaties ontwikkelen, toepassen en testen.

Bulkchemicaliën en brandstoffen produceren

Een belangrijke vervolgstap is het verder opschalen tot een kleine productielocatie, meent Kirsten Steinbusch. Volgens de algemeen directeur kan DAB dan klanten bedienen met de nieuwe technologie voor productiedoeleinden. “Mooi zou zijn om in de toekomst ook op grote schaal bulkchemicaliën en brandstoffen te produceren. Dat is belangrijk voor de transitie naar een duurzame economie.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics