De groenste snelfietsroute komt in Gelderland

0

Raymond Jolink, directeur Parenco en gedeputeerde mobiliteit Conny Bieze ondertekenden 17 april 2018 de intentieovereenkomst voor de aanleg van het 1,7 km lange snelfietsroute met verwarmd asfalt.

Renkum krijgt primeur

Voor het eerst in Nederland wordt 1.7 km snelfietsroute verwarmd met restwarmte. Het gaat om een nieuw deel van de snelfietsroute Arnhem-Wageningen door beschermd natuurgebied Jufferswaard in Renkum. Er wordt gebruik gemaakt van restwarmte uit het productieproces van Parenco. Hierdoor wordt strooien van zout in de winter overbodig. Dit deel van de snelfietsroute moet in 2020 klaar zijn.

Geen strooizout in natuurgebied.

Conny Bieze legt uit; ‘We hebben samen met Parenco onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en de risico’s. De uitkomsten zijn positief. Deze techniek zorgt voor een temperatuurdaling van de restwarmte die uiteindelijk afvloeit in het oppervlaktewater. Ook hoeven we voor enkele maanden geen strooizout te gebruiken om gladheid te bestrijden. Dit heeft een positief effect op het onderwatermilieu, de flora en fauna in het Natura 2000 gebied. Zo werken we aan duurzame mobiliteit’.

Duurzame oplossing voor een beter milieu

Raymond Jolink vult aan; ‘In de papierindustrie is veel aandacht voor klimaat en milieu. Parenco is met een eigen afvalwaterzuivering- en biomassa-installatie in staat om haar eigen groene energie te genereren. De afgelopen jaren heeft Parenco de CO2-uitstoot met ongeveer 90% verminderd. We zijn voortdurend op zoek naar effectieve en duurzame oplossingen die bijdragen aan een gezond milieu. Het initiatief om een deel van een snelfietsroute in een natuurgebied te verwarmen met restwarmte uit ons productieproces toont dit nogmaals aan.’ Provincie Gelderland en Parenco hebben tevens uitgesproken verder onderzoek te willen doen naar de effecten van een verwarmd fietspad voor de natuur en leefomgeving.

Op zoek naar uitvoerders

Nu de intentieverklaring ondertekend is kunnen we beginnen met de marktverkenning naar uitvoerders van het project. We verwachten dit jaar het werk aan te besteden. De daadwerkelijke aanleg van het fietspad is in 2020.

Veilig fietsen zonder oversteek over de drukke N225

Met de komst van dit nieuwe deel van de snelfietsroute wordt de route veiliger. Nu moeten fietsers nog tweemaal de drukke N225 oversteken. De route wordt ook 600 meter korter. Dankzij dit autovrije fietspad door een prachtig stukje Renkum wordt de snelfietsroute nog mooier dan hij nu al is.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.