Charles Beauduin, CEO Van de Wiele: “Wij denken al enkele stappen voorbij de genetwerkte fabriek”

0

 

Van de Wiele is machinebouwer voor de textielindustrie en geldt als een gevestigde waarde tot ver buiten West-Vlaanderen. Het bedrijf heeft onder leiding van CEO Charles Beauduin duidelijk de kaart van digitalisering getrokken. “Wij denken al veel verder dan de genetwerkte fabriek. Zowel binnen als buiten de fabriek zit reeds veel in de cloud”, vertelt hij.

CEO Charles Beauduin, Van de Wiele

“In het publieke debat heerste op een bepaald moment het idee dat de industrie in België niet meer hoefde en dat het beter was om over te schakelen op enkel maar diensten en R&D met hoge toegevoegde waarde”, steekt Charles Beauduin, CEO van Van de Wiele van wal. “Maar de pure R&D, zonder koppeling met de realiteit, is niet vol te houden. Als je de link met de productie weghaalt, is dit op termijn zelfs gedoemd om volledig te verdwijnen. De toegevoegde waarde voor de economie ligt juist in de kruisbestuiving tussen de verschillende aspecten. Haal daar één aspect van tussenuit en het geheel wordt zeer wankel.”

Van Kortrijk naar de cloud

Van de Wiele uit Marke, bij Kortrijk, is machinebouwer voor de textielindustrie en geldt als een gevestigde waarde tot ver buiten West-Vlaanderen. Het bedrijf heeft onder leiding van CEO Charles Beauduin duidelijk de kaart van digitalisering getrokken. “Wij denken al veel verder dan de genetwerkte fabriek. Zowel binnen als buiten de fabriek zit reeds veel in de cloud”, vertelt hij.

Nochtans verliep het transformatietraject niet zonder vallen en opstaan. “In een eerste fase zochten we hardware oplossingen om de verschillende processen te linken en zo een zekere vorm van automatisatie door te voeren”, legt Beauduin uit. Maar dat bleek zeer duur te zijn en helemaal niet flexibel. “Vandaag zitten we in het stadium waar verschillende cellen samen 1 productiecel vormen en verbonden zijn via de cloud of via lokale servers. Op die manier krijg je interactie tussen de verschillende elementen die onafhankelijk van elkaar werken.”

Een concreet voorbeeld van de efficiëntievoordelen die dat oplevert? Machines die met elkaar verbonden zijn, sturen hun data door en operatoren hebben toegang tot andere machines. Als een operator een fout opmerkt bij een machine, kan hij meteen nagaan of dit probleem zich ook elders al heeft voorgedaan.

Maatwerk

Het systeem van Van de Wiele is volledig op maat gemaakt waardoor het model onmogelijk te kopiëren is. “Wij werken met een verticale integratie over verschillende industriële takken. Het systeem is flexibel in die zin dat machines kunnen toegevoegd of weggenomen worden. Het hart van de lijn is nog steeds het transportsysteem, dat is niet beweegbaar.”

Investeren en continu verbeteren

Was het hele verhaal de moeite waard? “Absoluut”, zegt Beauduin. “Om de concurrentie aan te gaan met lageloonlanden heb je de juiste middelen en apparatuur nodig die constant up-to-date zijn. Jaarlijks investeren wij 5% van onze omzet in de fabriek en in uitrusting. Voor R&D is dit aandeel zelfs 10%. Vergelijk dit met de collega’s uit de Duitse machinebouw: zij investeren maar 3,4% in uitrusting en 3% in R&D. Bij ons ligt dit aandeel een pak hoger. Maar dat is de enige manier om te blijven groeien. De machinebouw is ook de meest cyclische sector. Tussen 2007 en 2009 zijn wij maar liefst 45% van onze omzet verloren. In 2010 is de omzet dan weer verdubbeld. Een fabriek moet efficiënt zijn en blijven draaien bij zowel hoog- als laagconjunctuur. Dat doe je door te investeren en continu te verbeteren.”

De digitale fabriek is een van de zeven transformaties van de Factory of the Future. Wilt u zelf de sprong wagen? Contacteer Agoria-expert Geert Jacobs

Ontdek andere parels van de Belgische technologische industrie op www.makeitinbelgium.be

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics