Bosch investeert 1 miljard euro in halfgeleiderfab voor IOT technologie.

1

http://www.bosch-presse.de/pressportal/de/de/dr-ing-dirk-hoheisel-43338.html

Er worden zo’n 700 nieuwe banen in Dresden gecreëerd. “Halfgeleiders zijn de kerncomponenten van alle elektronische systemen. Met connectiviteit en automatisering groeien, worden ze gebruikt in meer en meer toepassingsgebieden. Door onze productiecapaciteit voor halfgeleiders te verlengen, geven we ons een goede basis voor de toekomst en versterken ons concurrentievermogen, “aldus Denner. Volgens een studie van PricewaterhouseCoopers zal de wereldwijde halfgeleidermarkt jaarlijks tot 2019 met meer dan 5 procent groeien, waarbij de mobiliteits- en IOT-marktsegmenten bijzonder sterk groeien.

Investering in Duitsland als een high-tech locatie

Brigitte Zypries, de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, verwelkomde de investering van Bosch in Duitsland als een hightech locatie: “Wij verwelkomen Bosch’s beslissing om in Saksen te investeren. Het versterken van halfgeleider expertise in Duitsland, en dus ook in Europa, is een investering in een belangrijke technologie van de toekomst, en daarmee een zeer belangrijke stap in de richting van het behoud en versterking van het concurrentievermogen, ook van Duitsland als industriële locatie. “Onder voorbehoud van goedkeuring van De Europese Commissie, het ministerie van Economische Zaken en Energie (BMWi) is van plan de bouw en inbedrijfstelling van de nieuwe waferfab in Dresden te ondersteunen.

Omvat automobielleveranciers en dienstverleners, evenals universiteiten die technologische expertise aanbieden. Daarnaast streeft de Digital Hub Initiative, die door de BMWi is gelanceerd, om Dresden een IOT-ecosysteem te maken. Bosch is voornemens nauw samen te werken met lokale bedrijven en op deze manier niet alleen de positie van Duitsland, maar ook Europa als industriële locatie te versterken. “Dit is een verdere goede beslissing voor Europa’s toonaangevende micro-elektronica cluster hier in Saksen. Ik wil Bosch bedanken voor het vertrouwen in deze locatie, zijn werknemers en de Saksische innovativiteit. Nieuwe producten voor het internet van zaken en verbonden productie behoren tot de belangrijkste onderwerpen in de micro-elektronica sector en in de Europese industrie als geheel, “zegt Stanislaw Tillich, minister-president van Saksen.

 

12-inch technologie als basis voor schaalvoordelen

Halfgeleiders zijn een belangrijke technologie van onze moderne leeftijd, vooral omdat de productie, mobiliteit en huizen steeds meer verbonden, geëxploiteerd en geautomatiseerd worden. Het proces van het vervaardigen van halfgeleiderchips begint altijd met een siliciumschijf, bekend als een wafer. Hoe groter hun diameter, hoe meer chips die per productiecyclus kunnen worden gemaakt. Vergeleken met conventionele 6- en 8-inch wafer fabs, biedt 12-inch wafer technologie schaalvoordelen. Dit zijn belangrijk, omdat ze Bosch in staat stellen de stijgende vraag naar halfgeleiders  die voortvloeien uit aangesloten mobiliteit en toepassingen met betrekking tot slimme woningen en slimme steden.

Leidende halfgeleider fabrikant en pionier van MEMS fabricage

Meer dan 45 jaar produceert Bosch halfgeleiderchips in meerdere varianten, vooral als toepassing specifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC’s), halfgeleiders en micro elektro-mechanische systemen (MEMS). Bosch ASIC’s zijn sinds 1970 in voertuigen gebruikt. Ze zijn aangepast aan individuele toepassingen en essentieel voor functies zoals airbag implementatie. In 2016 had elke auto die wereldwijd de productielijnen afrolde gemiddeld meer dan negen Bosch-chips aan boord.

Als het gaat om MEMS sensoren, is Bosch zowel een pionier en ‘s werelds toonaangevende fabrikant. Meer dan 20 jaar geleden ontwikkelde de leverancier van technologie en diensten zelf de wereldwijde microfabricatietechniek als het ‘Bosch-proces’, dat ook gebruikt wordt om halfgeleiders te maken. Bij zijn waferfab in Reutlingen, Duitsland produceert Bosch momenteel ongeveer 1,5 miljoen ASIC’s en 4 miljoen MEMS-sensoren per dag op basis van 6- en 8-inch-technologie. Al met al heeft het bedrijf sinds 1995 meer dan 8 miljard MEMS-sensoren gemaakt. Momenteel worden 75 procent van de Bosch MEMS-sensoren gebruikt in consumenten- en communicatie-elektronica toepassingen. Bosch MEMS sensoren zijn te vinden in drie van de vier smartphones. De huidige halfgeleiderportfolio omvat vooral acceleratie-, yaw-, massastroom-, druk- en milieu-sensoren, evenals microfoons, halfgeleiders en ASIC’s voor voertuig-ECU’s.

 

Share.

1 reactie

  1. Hi, I’m an inventor from Sweden that try to make the bicycling more safety and enjoyable. I have developed a smart bicycle helmet that can communicate with surrounding cars and sent signals of bike’s identity and location/distance. That innovation is very useful in crowded traffic and especially when the bikes are hidden from cars nor within car’s dead angles.
    I would like to find a way to present the smart helmet prototype on Eindhoven campus nor be introduced to someone that could help me to arrange a presentation. It will be grate if someone could help me, please
    Ion Dumitriu

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.