Alliander: 2019 in teken van investeringen en slimme oplossingen

0

Netwerkbedrijf Alliander investeert komend jaar ruim € 844 miljoen euro (2018: € 809 miljoen) in de versterking van de energienetten om de energievoorziening van miljoenen consumenten en bedrijven betrouwbaar, betaalbaar en voor iedereen bereikbaar te houden. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde ‘Jaarplan 2019’, waarin Alliander de geplande activiteiten in de verschillende regio’s uitgebreid beschrijft.

De vraag naar nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet is afgelopen jaren fors gestegen, onder meer door de toename van woningen en bedrijven. Daarnaast brengt de energietransitie steeds meer werk met zich mee, door de ontwikkeling van elektrisch vervoer en duurzaam geproduceerde energie. In 2018 nam in de verzorgingsgebieden van Alliander het aantal laadpalen (van 3.570 naar 4.350, +20 procent) en het opgesteld vermogen van duurzame energie geproduceerd uit zon (+76 procent) flink toe. In totaal leverden de zonnepanelen en windmolens in het verzorgingsgebied van Alliander elektriciteit voor ruim 1 miljoen huishoudens terug aan het net.

Slimme oplossingen

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat er ook in 2019 volop gewerkt wordt om de elektriciteitsnetten in ons verzorgingsgebied uit te breiden of te verzwaren. Naast investeringen in de netten kijkt Alliander daarbij ook naar slimme oplossingen om aan de sterk stijgende vraag naar capaciteit te kunnen voldoen. De onderneming werkt onder meer aan de organisatie van lokale energieveilingen om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten. Ook zet Alliander in op flexibel laden van elektrisch vervoer, waarmee onnodige netinvesteringen worden voorkomen en de bestaande netten beter benut worden.

Regionale Energiestrategieën

Het jaar 2019 wordt bovendien het jaar waarin Alliander zich voorbereidt op de implementatie van het aanstaande Klimaatakkoord. In 2020 moeten alle provincies en gemeenten hun Regionale Energiestrategie klaar hebben. Ingrid Thijssen, CEO Alliander: “Dit vereist een intensieve samenwerking tussen gemeenten, provincies, netbeheerders en andere betrokken partijen. Wij zijn er met elkaar verantwoordelijk voor om een optimale duurzame energievoorziening per wijk te ontwerpen, zodat we geen onnodige maatschappelijke kosten maken. Bovendien zouden de Regionale Energiestrategieën de basis moeten vormen voor een planmatige aanpak, zodat iedereen weet wat er wanneer waar moet gebeuren. Het liefst zo ver mogelijk van tevoren, zodat we vergunningstrajecten op tijd kunnen doorlopen en zodat we de schaarse technici van ons, onze aannemers, bouwbedrijven en installateurs daar in kunnen zetten waar ze het hardst nodig zijn.”

Overzicht investeringen

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics