AkzoNobel Specialty Chemicals moderniseert chloorproductie Rotterdam

0

AkzoNobel Specialty Chemicals zal haar site in Rotterdam moderniseren ter versterking van het industriële cluster in de Botlek. Het bedrijf werkt onder meer aan een investering voor de aanleg van een tweede, zelfstandige productielijn voor chloor en loog. Ook worden een aantal andere moderniseringen geïmplementeerd, te beginnen met de invoering van de nieuwe ‘e-flex’-technologie dat de productie automatisch afstemt op het elektriciteitsaanbod.

Knut Schwalenberg, lid van het Executive Committee en verantwoordelijk voor de Industrial Chemicals-activiteiten

De fabriek in Rotterdam vormt het hart van een belangrijk industrieel cluster voor producten op basis van chloor zoals PVC, epoxyharsen en polyurethaan. De nieuwe productielijn, die naar verwachting in 2021 gereed is, maakt een continue toevoer van chloor mogelijk, ook wanneer één lijn in onderhoud is. Ook ontstaat ruimte om de productiecapaciteit in de toekomst uit te breiden bij een verdere groei van de vraag.

“Chloor en loog zijn essentiële grondstoffen voor producten variërend van farmaceutische producten tot lichtgewicht producten zoals epoxyharsen voor windmolens,” zegt Knut Schwalenberg, lid van het Executive Committee en verantwoordelijk voor de Industrial Chemicals-activiteiten. “Om in de toekomst aan te vraag te kunnen voldoen en om de veiligheid en duurzaamheid te verbeteren, willen van onze site in Rotterdam de modernste chloorfabriek ter wereld maken.”

Werner Fuhrmann, CEO van AkzoNobel Specialty Chemicalsnn

De ‘e-flex’-technologie, die deze maand in gebruik is genomen, maakt gebruik van computergestuurde algoritmes om automatisch de productie aan te passen aan het stroomaanbod en zo de kosten te optimaliseren. Het gebruik van flexibiliteit – zowel in de productie van chemicaliën als bij de opwekking van elektriciteit – helpt ook om grote schommelingen in het elektriciteitsnetwerk op te vangen die worden veroorzaakt door toenemend aanbod uit hernieuwbare bronnen zoals windenergie.

Werner Fuhrmann, CEO van AkzoNobel Specialty Chemicals: “De vernieuwingen op onze site in Rotterdam versterken onze positie als een betrouwbare partner voor onze klanten, die op ons rekenen voor verdere groei van hun business. De inzet van nieuwe technologieën zoals ‘e-flex’ laat daarnaast zien dat digitalisering, groei en een duurzame toekomst hand in hand kunnen gaan.”

De locatie in Rotterdam heeft de grootste membraanelektrolysefabriek in Europa met een productiecapaciteit van meer dan 630.000 ton chloor per jaar, naast natronloog, bleekloog en waterstof. Het bedrijf bereidt op dit moment de vergunningsaanvraag voor. Naar verwachting start de bouw van de nieuwe productielijn in 2019.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics