‘AI wordt bepalend voor verdeling welvaart’

0

‘Kunstmatige intelligentie (AI) is bepalend voor onze toekomstige welvaart en hoe deze wordt verdeeld. Het is geen trein die je aan je voorbij kan laten gaan om later alsnog in te springen. Het is echt twee voor twaalf en Nederland moet handelen.’ Dat zei Cees Oudshoorn, voorzitter van de Taskforce AI en algemeen directeur van VNO-NCW, vanmiddag tijdens de Conferentie Nederland Digitaal in een speech over het nieuwe Nederlandse AI-actieplan dat in de maak is.

Oudshoorn: “We hebben als Taskforce AI de ambitie om Nederland te positioneren als plaats waar dé nieuwe Europese AI Innovatie Hub moet komen. Één hub die in verbinding staat met alle belangrijke AI onderzoekcentra en ontwikkelaars in Europa en zo als een magneet kan werken voor bedrijven en talentvolle onderzoekers. We werken nu met elkaar de propositie uit om dat naar Nederland te halen. Ondertussen werken we ook al aan nieuwe industrielabs waarin bedrijven, wetenschappers en overheden samenwerken. Zo worden er vanmiddag wederom twee nieuwe labs aan de TU Delft en Radboud UMC op het gebied van AI for fintech en AI in de medische sector geopend.’

Sluit je aan bij de AI-coalitie
De publiek-private Taskforce ‘AI voor Nederland’ onder leiding van het Ministerie van Economische Zaken en VNO-NCW is recent opgericht om te zorgen dat de Nederlandse positie op het terrein van AI niet verder achterop raakt en om AI voor Nederland om te zetten in kansen. De Taskforce werkt samen met een brede groep partijen aan één Nederlands AI-Actieplan dat voor de zomer het levenslicht moet zien. Ook werkt de Taskforce aan eerste acties, evenals aan de vorming van een brede Nationale AI coalitie van partijen die de strategie verder kunnen vertalen naar meer concrete acties. De Taskforce roept andere bedrijven, instellingen, wetenschap en maatschappelijke partijen op om zich zo snel mogelijk aan te sluiten bij de aicoalitie.nl.

De speerpunten
De VS en China en vrijwel alle economisch sterke landen hebben inmiddels een nationale AI-strategie en investeren zonder uitzondering enorme bedragen in hun toekomst. Wij moeten te midden van al dit geweld slim kijken naar waar onze unieke kracht als Nederland ligt, zodat we een eigen positie veroveren en niet afhankelijk worden van buitenlandse monopolies en talent blijven aantrekken. Ook moeten we zorgen voor een integrale en inclusieve strategie waarbij iedereen op de arbeidsmarkt van de toekomst mee kan komen. Ook hier kan AI dienend in zijn.

Een belangrijk speerpunt van de AI-coalitie is zorgen dat we in Nederland unieke publiek-private samenwerkingsverbanden bouwen die aansluiten bij Nederlandse economische sterktes. Alleen zo kunnen we een voorsprong opbouwen op terreinen waar juist Nederland het verschil kan maken met bijvoorbeeld slimme toepassingen in de zorg, de agrofood en de logistiek.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.