Enschedese 3D-printer-startup BOND3D verwacht in vijf jaar te groeien naar 50 miljoen

0

Twee FUMO3 3D-printers worden reeds geassembleerd, de komende maanden worden er nog zes gebouwd. Vanaf eind dit jaar gaat BOND3D(Bond High Performance 3D) daarmee de eerste functionele producten voor de markt produceren. Producten van het ultra high performance polymeer PEEK van een zeer homogene kwaliteit. Veel homogener dan die van de marktleider in kunststof-printers, Stratasys, claimt ceo Gerald Holtvlüwer van de Enschedese startup. Het is met name op basis van die prestatie dat hij verwacht de komende vijf jaar op te schalen van de huidige zestig mensen naar driehonderd binnen vijf jaar. En van de huidige nul euro omzet naar een van 50 miljoen.

‘Ik denk niet dat de financiering de komende jaren een probleem zal worden.’

In de ontwikkeling van de 3D-printer is plusminus 15 miljoen euro geïnvesteerd en de ceo verwacht dat er nog wel zo’n 30 miljoen nodig is voordat er serieus omzet gedraaid gaat worden. Geld dat tot nog toe afkomstig is van hemzelf en collega-investeerder Wim Brink, maar ook van de Enschedese systeem supplier en oem, Demcon. Twintig van de zestig personeelsleden staan bij Demcon op de loonlijst en de startup maakt gebruik van de incubatorfaciliteiten in de huisvesting van Demcon op het Business en Science Park tegenover de campus van de Universiteit Twente. Een vierde investeerder is er recent bijgekomen: het Britse, beursgenoteerde Victrex, fabrikant van onder andere PEEK. Een bedrijf dat als strategie heeft hoger in de keten terecht te komen, om ook producten, gemaakt van het eigen granulaat, op de markt te brengen. Victrex heeft veel materiaalkennis en een wereldwijd sales en servicennetwerk en biedt de Enschedeërs toegang tot de markten die ze voor ogen hebben: de hightech machinebouw, de aerospace, de automotive en ook de medtech. ‘Nee, Victrex deed een miljoenen investering maar heeft geen meerderheidsaandeel. Dat is in Nederlandse handen’, verzekert Holtvlüver desgevraagd. ‘Ik denk niet dat de financiering de komende jaren een probleem zal worden.’

“De investering in de technologie van BOND3D is een logische stap om 3D geprinte producten van PAEK/PEEK naar de markt te versnellen” aldus Jakob Sigurdsson, Victrex CEO. “Met het huidige technische niveau van de technologie is het mogelijk om een aantal boeiende ontwikkelingsprogramma’s samen aan te gaan.”

Select groepje starters

Bond High Performance 3D maakt sinds vorig jaar deel uit van het selecte groepje van starters dat is toegelaten tot de Make Next Platform Accelerator. Dit initiatief van ASML, Huisman, Vanderlande en de Stichting TechnologieRating, waartoe ook zijn toegelaten Lightyear (zonne-energie aangedreven auto’s, Helmond), SMART Photonics (fotonica, Eindhoven) en Clear Flight Solutions (ornithopter, Enschede), biedt technologische, management- en marktkennis en een wereldwijd netwerk. De accelerator staat open voor jonge ondernemingen waarvan de initiatiefnemers verwachten dat die binnen vijf jaar zullen doorgroeien naar een omzet van 50 miljoen euro. Tegen die tijd wil Gerald Holtvlüwer rond de driehonderd mensen op de loonlijst hebben staan, gehuisvest in de nieuwbouw die hij voor later voor ogen heeft. Voordien verkast de onderneming in september naar het Demcon Technology Center aan de Hengelosestraat in Enschede.

Share.

Reageer

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.