The Future of High Tech – Production Technology Challenge

0

Geschäftsführer Bastian Deck van Axoom Solutions

Hoe kun je de grote datastromen in onze smart industry goed verwerken, met hulp van gebruikersvriendelijke hmi’s (human-machine interfaces), en hoe valt er nieuwe business uit te halen? Denk aan machinebouwers die data uit hun machine naar de gebruiker kunnen laten streamen. Daarover gaat het in de Production Technology challenge, gemodereerd door Novel-T-projectmanager Marike Boertien. Uit de pitches komen geen rechttoe-rechtaan oplossingen, ze werpen wel nieuw licht op het probleem en bieden ‘verfrissende benaderingen’, zoals Geschäftsführer Bastian Deck van Axoom Solutions het omschrijft.

‘Verfrissende benaderingen’

In de smart industry (de Duitsers spreken van Industrie 4.0) draait het om digitalisering, internet, big data en nieuwe, slimme producten. Uiteenlopende productie- en informatiesystemen moeten met elkaar kunnen ‘praten’ om het complete proces efficiënt aan te sturen. De data uit allerlei machines moeten real time worden verwerkt, zodat waar nodig direct kan worden ingegrepen. Axoom, onderdeel van de grote Duitse machinebouwer Trumpf, heeft er een oplossing voor, met zijn data-integratieplatform waarop al die verschillende systemen kunnen worden aangesloten. Maar ook Axoom worstelt nog met de verwerking van die grote datastromen, vandaar deze challenge.

Jake Manning

Kantine-app

Jake Manning van de anderhalf jaar oude start-up Mahlzeit uit Essen (D) introduceert zijn app voor ‘crowd flow technology’ toegepast in de bedrijfskantine. De gebruiker weet op welk tijdstip hij het beste kan gaan lunchen zonder lang in de rij te hoeven staan, de kantinebeheerder weet wanneer de meeste mensen komen lunchen. Ook het dagelijkse menu raadplegen en lunchafspraken maken is mogelijk op de app. Nog geen hightech productiedata, maar de gebruikersvriendelijke presentatie, met personalized informatie, en interactie (Idiotensicher, aldus Manning) maken de achterliggende technologie ook interessant voor industriële toepassing.

Efficiënte datacommunicatie

Erik Heilmann, co-founder van deeptune technologies, recent opgericht in Leipzig (D), gooit zelf alvast Alexander von Frankenberg’s ‘Disruption or bullshit’ vraag in de ring. Hij heeft het over een ‘coherentie-technologie’ die de energieflow in netwerken optimaliseert en daardoor het energieverbruik kan terugdringen en de kwaliteit van data verbeteren. Hij is nog maar net begonnen en de technologie moet nog uitontwikkeld worden. Maar duidelijk moge zijn dat energie-efficiency in datacommunicatie belangrijk is en nog meer wordt; denk aan het gigantische energieverbruik van datacentra en de opkomende blockchaintechnologie.

Erik Heilmann, co-founder van deeptune technologies

Virtual reality

Terugkomend op de vraag van Axoom: virtual reality (VR) zou uitkomst kunnen brengen bij de ontwikkeling van de hmi’s voor dataverwerking. Dat blijkt uit de pitch van Marjo Nieuwenhuijse van het Enschedese Serious VR, dat klant- en machinespecifieke VR-software ontwikkelt voor training in industriële omgevingen. Ook het omgaan met die hmi’s zou onderdeel van zo’n training voor operators kunnen zijn. Überhaupt is dat een van de

Marjo Nieuwenhuijse van het Enschedese Serious VR,

uitdagingen van de moderne industrie, aldus Nieuwenhuijse: ‘De mens niet vergeten. VR brengt de mens weer in de digitale fabriek, doordat hij z’n interactie met systemen kan trainen.’

Vincent Franken van het Amsterdamse Findest had zijn pitch kunnen houden bij de Artificial Intelligence (AI) challenge, maar bij Production Technology is hij ook op z’n plek. Hij wil een brug slaan tussen wetenschap en business met technology scouting en voegt daarmee als het ware een r&d-link toe aan het platform van Axoom. Findest ontwikkelt een AI-systeem, Igor genaamd, dat op basis van natuurlijke taal oplossingen voor technische problemen zoekt in de mondiale wetenschappelijke ‘database’. Dat gebeurt razendsnel, Franken schetst visioenen van 10.000 innovaties in tien jaar. De klant kan daarbij vooraf het gewenste technology readiness level specificeren: wil hij alleen kant-en-klare technieken of is hij bereid een gevonden concept zelf uit te ontwikkelen? Findest zet nu nog een combinatie van menselijke en kunstmatige intelligentie (Igor) in, maar dat zal geleidelijk richting Igor verschuiven. De directe vraag van Axoom is ook hiermee niet beantwoord, maar het lonkende perspectief maakt dat Findest tot winnaar van deze challenge wordt uitgeroepen.

Vincent Franken van het Amsterdamse Findest

 

 

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics