Fotonica zoekt in Den Bosch de weg omhoog

0

Het World Technology Mapping Forum, op 14-16 juni in Den Bosch georganiseerd door het Nederlandse Photon Delta en de Amerikaanse AIM Photonics Academy, moet tot een doorbraak leiden voor de fotonica. Deze moderne lichttechnologie moet uitgroeien tot opvolger van en aanvulling op de elektronica, die bij de fabricage en toepassing van chips tegen haar grenzen oploopt. De wereldwijde fotonica-gemeenschap wil in Den Bosch de aanzet geven tot de eerste International Photonic Systems Roadmap. De provincies Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel, die samen het Nederlandse zwaartepunt in elektronica en fotonica herbergen, dragen alvast hun steentje bij door intensiever te gaan samenwerken.

Fotonica (moderne lichttoepassingen) dient zich aan als aanvullende basistechnologie op elektronica. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor zogeheten geïntegreerde fotonica: in 2020 zullen geïntegreerde fotonische chips en hun toepassingen goed zijn voor een omzet van 60 miljard euro (tien procent van de totale fotonicamarkt). Fotonische chips transporteren data met behulp van licht (fotonen) in plaats van elektronen en dat gaat gepaard met veel meer capaciteit en minder energieverbruik dan de huidige microchips. Bedrijven in onder meer tele- en datacommunicatie, ruimtevaart, landbouw en gezondheidszorg verwachten hiermee grote technologische vooruitgang te boeken.

Roadmap

Tijdens het World Technology Mapping Forum lichten bedrijven toe waar zij in 2030 (en daarna) denken te staan en aan welke producten zij dan werken. Wetenschap en de chipindustrie geven aan welk onderzoek en investeringen daarvoor nodig zijn. De route naar deze gedeelde toekomstvisie, een roadmap, moet de uitkomst van de conferentie worden. De International Technology Roadmap for Semiconductors, die al decennia een disciplinerende werking heeft op onderzoekers, ontwikkelaars, fabrikanten en equipmentleveranciers, dient daarbij als inspiratiebron.

 

Provincies

Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel gaan samenwerken aan de ontwikkeling van fotonica. De provincies stemmen hun inspanningen op elkaar af, zoeken samen naar investeerders en promoten gezamenlijk het belang van de ontwikkeling van de technologie in binnen- en buitenland. In Den Bosch tekenden zij daartoe afgelopen woensdag een memorandum of understanding. Nederland heeft een voorsprong op dit gebied, maar grote publieke en private investeringen zijn nodig om deze positie te behouden. De drie provincies willen kennisinstellingen en (mkb)-ondernemers zo goed mogelijk ondersteunen. Zij gaan daarom samen de benodigde financiers vinden en het belang van de ontwikkeling van fotonica uitdragen in binnen- en buitenland. Ze doen dit op basis van een marktonderzoek dat in hun opdracht is uitgevoerd en waarvan de resultaten tijdens de conferentie werden bekendgemaakt.

Marktaandeel

De provincies hebben afgesproken zoveel mogelijk aanvullend aan elkaar te werken. Bedrijven in Noord-Brabant en de TU Eindhoven ontwikkelen en produceren vooral chips voor datacenters. In Overijssel richten Universiteit Twente en Twentse bedrijven zich op toepassingen voor telecommunicatie en medische industrie. Gelderland heeft met de fabriek van NXP in Nijmegen een belangrijke faciliteit voor het produceren van chips, onder meer voor de auto-industrie. De regio’s willen samen mede de standaard bepalen voor de nieuwste generatie chips. Zij kunnen hierdoor een substantieel aandeel veroveren in de opkomende en snelgroeiende markt voor geïntegreerde fotonica.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics